Διακόπηκε η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ

Διακόπηκε η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ

Διακόπηκε, σήμερα το πρωί, η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία είχε ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου κι επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου....

Διακόπηκε η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ
Διακόπηκε, σήμερα το πρωί, η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία είχε ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου κι επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μετά τα πολλαπλά προβλήματα που ξεκίνησαν ακόμη πριν από την έναρξή της κι εντάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Αργά χθες το βράδυ παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία απογραφής δεν ακολουθείται η μεθοδολογία που ορίστηκε από την Κρατική Στατιστική Επιτροπή της χώρας και την Eurostat κι ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της απογραφής δεν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, νωρίτερα χθες το απόγευμα, η ΚΕΑ είχε ανακοινώσει ότι η απογραφή συνεχίζεται κανονικά, με ορισμένα προβλήματα και ότι είχε ολοκληρωθεί για το 55% του πληθυσμού. Ο βασικός λόγος διακοπής της απογραφής έγκειται στις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων κι Αλβανών μελών της ΚΕΑ σχετικά με το ποιοι μπορούν να απογραφούν από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Στο νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι έναν χρόνο.

Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους.
Κλείσιμο
Ωστόσο, τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό κι έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να απογραφούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, αφού οι περισσότεροι απ' αυτούς, συνήθως επισκέπτονται τη γενέτειρα τους μια φορά το χρόνο. Σημειώνεται ότι η μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ παρά μεταξύ των Σλαβομακεδόνων. Οι σοβαρές αυτές διαφωνίες αντανακλούν, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (Σλαβομακεδόνων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

Εν μέσω των διαφωνιών αυτών, ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ με τις κατά τόπους επιτροπές απογραφής να εφαρμόζουν διαφορετικά κριτήρια και με αποτέλεσμα να διακοπεί, σήμερα, τελικά η απογραφή. Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι.
Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανέρχονταν στο 1%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης