Ιταλία: Η μαφία επικεντρώνεται πλέον «στη διαφθορά απ' ό,τι στη βία», σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας

Ιταλία: Η μαφία επικεντρώνεται πλέον «στη διαφθορά απ' ό,τι στη βία», σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας

Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα

astynomia-italia
Τα ιταλικά συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος επικεντρώνουν όλο και περισσότερο στη διαφθορά και τη διείσδυση στη νόμιμη οικονομία και λιγότερο στη βία, σύμφωνα με έκθεση προς το κοινοβούλιο της Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας για τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος προσαρμόζονται εδώ και κάποιο χρόνο στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και έχουν «αντικαταστήσει τη χρήση βίας, η οποία μειώνεται όλο και περισσότερο, αν και δεν αποκηρύσσεται, με στρατηγικές σιωπηρής διείσδυσης και πράξεων διαφθοράς».

«Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα, επωφελούμενες από το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν συσσωρεύσει μέσω παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρεται ακόμα στη έκθεση. Εντούτοις υπογραμμίζεται επίσης ότι η κύρια πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα παραμένει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 για ύποπτες διασυνδέσεις με δραστηριότητες της μαφίας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να επιδιώξουν οι μαφίες να πάρουν ένα κομμάτι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ, NRRP), ένα τεράστιο πρόγραμμα που επιδιώκει να κάνει πιο «πράσινη» και πιο σύγχρονη την ιταλική οικονομία με τη βοήθεια σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΕ.

Κλείσιμο
Υπογραμμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει στρατηγικές για να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διατυπώθηκαν 11.890 αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος αναφορικά με το ΕΣΑΑ και οκτώ από αυτά οδήγησαν σε απαγορεύσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται για το ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διορισμών – Πώς θα γίνονται οι προσλήψει

«Κοκτέιλ» ζέστης και ισχυρών ανέμων μέχρι και το Σάββατο - Οι θερμοκρασίες μέχρι και τις 25 Ιουνίου


Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης