Ο ΟΗΕ καλεί την Υεμένη να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις

Ο ΟΗΕ καλεί την Υεμένη να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την κυβέρνηση της Υεμένης χθες να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές, προειδοποιώντας για τον εντεινόμενο κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος σε μια από τις φτωχότερες αραβικές χώρες.

Ο ΟΗΕ καλεί την Υεμένη να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις
Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την κυβέρνηση της Υεμένης χθες να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές, προειδοποιώντας για τον εντεινόμενο κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος σε μια από τις φτωχότερες αραβικές χώρες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στις ταραχές στην Υεμένη εφέτος, κυρίως εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η έκθεση της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε την κυβέρνηση της Υεμένης να «πάρει άμεσα μέτρα για να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών στόχων από τις δυνάμεις ασφαλείας», καθώς και η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον μαζικών συγκεντρώσεων.

Κλείσιμο
Μια ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκανε μια εκτίμηση της κατάστασης στην Υεμένη από την 28η Ιουνίου ως την 6η Ιουλίου, είδε άρματα μάχης στη νότια πόλη Τάιζ και χρήση βαρέων όπλων.

Κάλεσε να υπάρξει ολοκληρωμένη διεθνής έρευνα με την υποστήριξη ιατροδικαστών και στρατιωτικών ειδικών που θα μπορέσουν να εξετάσουν όλα τα στοιχεία.

Παιδιά έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί, υποστεί ασφυξία λόγω των δακρυγόνων αερίων που χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών, έχουν βασανιστεί, έχουν τεθεί υπό κράτηση αυθαίρετα και έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με την έκθεση της Αρμοστείας.

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν εμποδίσει τραυματισμένους διαδηλωτές να φθάσουν σε νοσοκομεία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ανοίξει πυρ εναντίον ασθενοφόρων.

Η Αρμοστεία κάλεσε τις ένοπλες ομάδες των φυλών και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιούν ή φέρουν όπλα σε περιοχές όπου εξελίσσονται ειρηνικές διαδηλώσεις.

Στελέχη της Αρμοστείας υπογράμμισαν πως υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αρχές διακόπτουν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ηλεκτροδότησης και καυσίμων ως μια «μορφή συλλογικής τιμωρίας», ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι προέβη σε δολιοφθορές σε έναν πετρελαιαγωγό και σε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης.
«Όλες οι πλευρές μπορεί να ενέχονται στην χρησιμοποίηση και την κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών και του άμαχου πληθυσμού σε αυτή την όλο και πιο βίαιη σύγκρουση για την εξουσία», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, που αποτελείται από 23 σελίδες.

«Ξεκάθαρα η χώρα παραπαίει (στα πρόθυρα) εμφυλίου πολέμου» δήλωσε ο Χάνι Μεγκάλι, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας του ΟΗΕ, σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χθες μετά την έκκληση των «Νέων της Επανάστασης» για να αξιώσουν την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας και την προσαγωγή σε δίκη του προέδρου 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος εξακολουθεί να αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία.

«Ο λαός θέλει μια νέα Υεμένη», «ο λαός θέλει η επανάσταση να θριαμβεύσει», φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές έκαναν σαφές πως απορρίπτουν την πρόταση του προέδρου, που ανακοίνωσε ότι έδωσε στον αντιπρόεδρό του εντολή να διαπραγματευθεί την μεταβίβαση της εξουσίας βάσει ενός σχεδίου που είχαν καταρτίσει οι μοναρχίες του Κόλπου αλλά έχει αρνηθεί να υπογράψει επανειλημμένα ως σήμερα.

Οι «Νέοι της Επανάστασης» απέρριψαν «τους ελιγμούς» του Σάλεχ και αξίωσαν «την άμεση αποχώρηση των απομειναριών του καθεστώτος» του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης