Μπάιντεν και Σούνακ έδωσαν τα χέρια για μια νέα οικονομική συνεργασία ΗΠΑ και Βρετανίας

Μπάιντεν και Σούνακ έδωσαν τα χέρια για μια νέα οικονομική συνεργασία ΗΠΑ και Βρετανίας

Μια σειρά από μικρές συμφωνίες σε επιμέρους τομείς φέρνουν το Λονδίνο για τα καλά στην τροχιά της πολιτικής της Ουάσινγκτον

sunak_biden
Μια φιλόδοξη συμφωνία, υπό τον ακόμη πιο φιλόδοξο τίτλο «Ατλαντική Διακήρυξη», ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Αν και η Διακήρυξη είναι για την ώρα απλώς μια σειρά μικρών και επιμέρους συμφωνιών, ο συμβολισμός της είναι σημαντικός, σχολιάζει ο Guardian. Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μετατόπιση από το βρετανικό δόγμα του απεριόριστου ελεύθερου εμπορίου προς τον αμοιβαίο προστατευτισμό.

Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία του Σούνακ μπαίνει για τα καλά στην οικονομική τροχιά της αμερικανικής κυβέρνησης και σηματοδοτεί την αναζωπύρωση των δεσμών των δύο χωρών μετά τις αναταράξεις του Brexit.

Η Βρετανία εντάσσεται εν μέρει στις διατάξεις του Νόμου για την Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), από τον Μπάιντεν, ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις για πράσινες υποδομές. Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βρετανία, μεταξύ άλλων, θα επωφεληθούν από μέρος του καθεστώτος επιδοτήσεων του IRA.

Η συμφωνία θα δώσει στις βρετανικές εταιρείες πράσινης ενέργειας και άμυνας πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές, ενώ θα επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις αμερικανικές επιδοτήσεις.

Ωστόσο, εγκαταλείπεται κάθε ελπίδα για μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit. Αντ'αυτής, θα ισχύσουν μια σειρά από συμφωνίες ανά τομέα, από τις αμυντικές προμήθειες μέχρι τα δεδομένα και τα επαγγελματικά προσόντα.



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Κόπηκε ο Κασιδιάρης από τον Άρειο Πάγο - Πέρασαν 32 κόμματα

Εύα Καϊλή: Eπιστρέφει σαν βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσκόπηση MRB: Δείχνει αυτοδυναμία ΝΔ και επτακομματική Βουλή

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης