Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Με απειλές, ειρωνείες και φυλακίσεις η Ρωσία «γιορτάζει» την προεδρία

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Με απειλές, ειρωνείες και φυλακίσεις η Ρωσία «γιορτάζει» την προεδρία

Στα ύψη η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας - Το σχόλιο για τη δίωξη κατά Τραμπ

putin3463
Νέες απειλές διατυπώνει η Μόσχα που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίας Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με την Ουκρανία να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «κακό πρωταπριλιάτικο αστείο». 

Την ίδια στιγμή, το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχει οξυνθεί περαιτέρω λόγω της κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βασανίζονταν οι αντίπαλοι του Στάλιν

Οι απειλές Σοϊγκού

«Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας» δήλωσε ειδικότερα το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Μιλώντας σε συνάντηση τους αρχηγούς των τριών όπλων στην έδρα της Μικτής Ομάδας Δυνάμεων στη Μόσχα, ο Σοϊγκού είπε ότι επιθεώρησε την εφαρμογή «της κρατικής αμυντικής εντολής» από την αμυντική βιομηχανία.

«Όλα αυτά καθιστούν δυνατή την εκτέλεση των καθηκόντων που έχει θέσει ο ανώτατος διοκητής (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) σύμφωνα με το σχέδιο για τη διεξαγωγή ‘'της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’'», σημείωσε αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Ο Σοϊγκού άκουσε επίσης αναφορές για την παροχή πυρομαχικών στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο του υπουργείου Άμυνας. Οι αρχηγοί των τριών όπλων συζήτησαν επίσης πώς να βελτιώσουν την επιμελητεία για τις προμήθειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Στο μεταξύ, προβληματισμός και οργή επικρατούν στη διεθνή κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρ' όλο που μέλη του Σώματος απηύθυναν έκκληση ώστε να μπλοκαριστεί η κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρισκόταν στην προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε σε εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Έτσι, από σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας προεδρεύει μια χώρα ο ηγέτης της οποίας έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, γι'αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται, το Ποινικό Δικαστήριο, που δεν είναι θεσμός του ΟΗΕ, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν.

Ενδεικτικά της ουκρανικής οργής είναι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί «του χειρότερου πρωταπριλιάτικου αστείου».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για κακή λειτουργία των κανόνων διεθνούς ασφαλείας.

Σημειώνεται, δε, ότι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η κίνηση παραβιάζει τον διεθνή κανόνα όπως και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Την περασμένη χρονιά, δε, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για δομικές αλλαγές, κατηγορώντας το για αποτυχία όσον αφορά στην έγκαιρη ανάληψη δράσης στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής.

Είχε καλέσει, δε, τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε μετακίνηση της Ρωσίας από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

H παρουσία της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις.

Τα ειρωνικά σχόλια της Ζαχάροβα 

Σε ένα ειρωνικό σχόλιο για τις ΗΠΑ προχώρησε η Ρωσία, δια μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Η αξιωματούχος σχολίασε την ποινική δίωξη στον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, «πατώντας» στη δήλωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ότι όλοι οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη Ρωσία πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του Αμερικανού ανταποκριτή της εφημερίδας Wall Street Journal στη Μόσχα Εβαν Γκέρσκοβιτς.

«Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έκανε μια ακόμη δήλωση ότι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι φέρεται να μην αισθάνονται ασφαλείς στη Ρωσία καθώς μπορεί να κινδυνέψουν με φυλάκιση. Τζον, στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν αισθάνονται ασφαλείς, καθώς μπορεί κινδυνέψουν με φυλάκιση» ανέφερε δηκτικά η Ζαχάροβα.

Ειδήσεις σήμερα

Δικαστές: Δεν υπήρχε σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. όταν έδινε οδηγίες στην ομάδα ΔΙΑΣ να καταδιώξει μέλη της ρωσικής μαφίας στου Ρέντη

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών: Άφησε γυναίκα να πεθάνει, κανείς δεν ενημερώθηκε

Τρεις θάνατοι από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας - Τι λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης