Γαλλία: Άλλη μια βραδιά διαδηλώσεων - Παραλύει ο δημόσιος τομέας την Πέμπτη

Γαλλία: Άλλη μια βραδιά διαδηλώσεων - Παραλύει ο δημόσιος τομέας την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένεται ότι εκατομμύρια Γάλλοι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν εκ νέου

068_AA_01052022_710407
Το κύμα οργής στη Γαλλία των διαμαρτυριών δεν έχει κοπάσει. Λίγο αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μια «πύρρειο», όπως τη χαρακτήριζουν οι αναλυτές, πολιτική νίκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καταγγέλλουν για τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα, ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζονται για άλλη μια γενική απεργία.

Τα επεισόδια στους δρόμους συνεχίζονται ενώ η Γαλλία αναμένεται να ζήσει κι αύριο ακόμα μία θερμή ημέρα.


Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «ένας όλο και πιο μοναχικός άνθρωπος» που «περιφρονεί τους Γάλλους» και επιδεικνύει «αντικοινοβουλευτισμό», ενώ ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν επέκρινε την «αλαζονεία» του αρχηγού του κράτους, ο οποίος ζει «εκτός πραγματικότητας».

Από την πλευρά των συνδικάτων, ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δήλωσε ότι όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν είναι εξωφρενικά και δείχνουν ότι περιφρονεί τους ανθρώπους που διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι οδοκαθαριστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους έως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Κλείσιμο
Αύριο αναμένεται ότι εκατομμύρια Γάλλοι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν εκ νέου, με τις αστυνομικές αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για έκτροπα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.


Επιμένει ο Μακρόν: Το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου 

Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δηλώνοντας σε σημερινή συνέντευξή του ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί «μέχρι το τέλος του έτους».

«Αυτό το κείμενο θα συνεχίσει το δημοκρατικό του μονοπάτι», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους των δικτύων «France 2» και «TF1».

Δείτε βίντεο




Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Γαλλία , ο Μακρόν  επιχειρεί με την συνέντευξή του να πείσει τους συμπολίτες του για το συνταξιοδοτικό του «όραμα»: ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε έστω και οριακά να επιβιώσει πολιτικά- για εννέα ψήφους - καθώς καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του.

«Πιστεύετε ότι με κάνει χαρούμενο να εφαρμόσω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι!», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Για τον Μακρόν, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «απαραίτητη». «Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι ανάγκη», υποστήριξε.

O ένοικος των Ηλυσίων εξέφρασε για μία ακόμη φορά την «εμπιστοσύνη» του στην πρωθυπουργό της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν επισημαίνοντας ότι «χαιρετίζει την ευθύνη που ανέλαβε με την ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην αδράνεια» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο ίδιος ζήτησε επίσης μία «ειδική συνεισφορά» από τις «μεγάλες εταιρείες» που αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Το TikTok δεν μοιράστηκε ποτέ δεδομένα των ΗΠΑ με την Κίνα, λέει ο CEO της δημοφιλούς εφαρμογής

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Πούτιν: Βίντεο με μαχητικά που συνοδεύουν βομβαρδιστικά B-52

Δύο αλλοδαποί κακοποιούσαν σεξουαλικά 13χρονη στη Λακωνία - Γέννησε το παιδί του βιαστή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης