Ισημερινός: Δημοσιογράφοι λαμβάνουν επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος

Ισημερινός: Δημοσιογράφοι λαμβάνουν επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος

Ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς ανατινάχθηκε τραυματίζοντας ελαφρά τον παραλήπτη του - Η εισαγγελία έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τρομοκρατία

Collage_Maker-21-Mar-2023-05-51-AM-8957
Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στον Ισημερινό έλαβαν επιστολές που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος, ο ένας από τους οποίους ανατινάχθηκε χθες Δευτέρα, τραυματίζοντας ελαφρά τον παραλήπτη του, σύμφωνα με τις αρχές και μέσα ενημέρωσης-στόχους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα διευκρίνισε πως τρεις φάκελοι εστάλησαν στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) κι άλλοι δύο στην πρωτεύουσα Κίτο από την κοινότητα Κινσαλόμα, στην παραθαλάσσια επαρχία Λος Ρίος.

Κηρύχθηκε συναγερμός όταν το περιφερειακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Ecuavisa ειδοποίησε πως δημοσιογράφος του έλαβε φάκελο που περιείχε κλειδί USB, το οποίο ανατινάχθηκε μόλις το τοποθέτησε σε θύρα του υπολογιστή του.

Ο δημοσιογράφος, με έδρα στη Γουαγιακίλ, τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι και στο πρόσωπο, διευκρίνισε ο Χαβιέρ Τσάγκο, αξιωματικός της αστυνομίας.



Κλείσιμο
Η έκρηξη έγινε στην αίθουσα σύνταξης, χωρίς να τραυματιστεί ουδείς άλλος, ούτε να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Κατά τον αστυνομικό της αστυνομίας Τσάγκο, το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ίσως ήταν «RDX», με άλλα λόγια «στρατιωτικού τύπου».

Φάκελοι με εκρηκτικά στάλθηκαν επίσης σε δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δικτύων TC Televisión και Teleamazonas, του ραδιοφωνικού σταθμού EXA και σε δημοσιογράφο-παρουσιαστή εκπομπών σε διάφορα ΜΜΕ.

Η επιστολή προς αυτόν τον τελευταίο αναχαιτίστηκε από την αστυνομία προτού φθάσει στον παραλήπτη, σύμφωνα με τον κ. Σαπάτα, ο οποίος διευκρίνισε πως η κάψουλα με την εκρηκτική ύλη ήταν «πρακτικά η ίδια και στις πέντε τοποθεσίες» όπου βρέθηκαν επιστολές.

Επρόκειτο για «μήνυμα με σκοπό, ολοκάθαρα, να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι» που έγιναν στόχοι, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η εισαγγελία έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τρομοκρατία, έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Ισημερινό.

Η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Fundamedios χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «νέα κλιμάκωση της βίας εναντίον του Τύπου, ανησυχητική, απαράδεκτη, που παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης κι απαιτεί την άμεση επέμβαση του κράτους».



Αυξανόμενη ανασφάλεια

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, μέσω της γενικής γραμματείας επικοινωνίας της, εξέφρασε αλληλεγγύη, απορρίπτοντας «κατηγορηματικά κάθε είδους βίαιη ενέργεια» και «προσπάθεια εκφοβισμού δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης».

Την περασμένη χρονιά, το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS έγινε στόχος πυρών, ενώ το 2020, εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε με στόχο το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas.

Το λιμάνι της Γουαγιακίλ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόληςκαι οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού , όπου η διακίνηση ναρκωτικών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, αντιμετωπίζει πλέον ολοένα πιο οξύ πρόβλημα με τη βίαιη εγκληματικότητα. Συμμορίες κακοποιών, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με μεξικανικά καρτέλ, μάχονται για τον έλεγχο των οδών διακίνησης ουσιών προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά.

Οι αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις ποσότητας-ρεκόρ το 2021: πλησίασε τους 210 τόνους. Το 2022, οι κατασχέσεις ξεπέρασαν για δεύτερη συναπτή χρονιά τους 200 τόνους.

Παράλληλα, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώθηκε, φθάνοντας τις 25 ανά 100.000 κατοίκους το 2022, έναντι 14 το 2021.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Η ΝΔ είναι τώρα στο 30%, υπάρχει και 17% αδιευκρίνιστη ψήφος...

Απίστευτες καταγγελίες Μαρινάκη για ΕΠΟ: Συμμορίες και διαιτητές από το κάτω ράφι που κάνουν εγκλήματα στα γήπεδα!

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και η αναμέτρηση που κατέληξε σε... πόλεμο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης