Νότια Αφρική: 87 συλλήψεις πριν ξεκινήσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νότια Αφρική: 87 συλλήψεις πριν ξεκινήσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η Νότια Αφρική ετοιμάζεται σήμερα για μια ημέρα γενικής απεργίας και διαδηλώσεων - Οι αρχές να φοβούνται επανάληψη των φονικών ταραχών του 2021 - Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 3.474 στρατιώτες για ένα μήνα 

southafrica_protests
Συνολικά 87 άνθρωποι συνελήφθησαν το τελευταίο 12ωρο σε όλη τη Νότια Αφρική για δημόσια βία ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το κόμμα των Μαχητών για την Οικονομική Ελευθερία (EFF, άκρα αριστερά), ανακοίνωσαν οι νοτιοαφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Νότια Αφρική ετοιμάζεται σήμερα για μια ημέρα γενικής απεργίας και διαδηλώσεων μετά το κάλεσμα του κόμματος αυτού της άκρας αριστεράς, με τις αρχές να φοβούνται μια επανάληψη των φονικών ταραχών του 2021 στη χώρα που πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση.

Το EFF, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, κάλεσε το Σάββατο τους Νοτιοαφρικανούς να πραγματοποιήσουν γενική απεργία και να κατέβουν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, αξιώνοντας την παραίτηση του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της οικονομίας, της τεράστιας ανεργίας και των διαρκών διακοπών ρεύματος που παραλύουν τη χώρα.

Η βάση του κόμματος αυτού είναι οι φτωχοί μαύροι Νοτιοαφρικανοί της εργατικής τάξης που αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί από την ευημερία της χώρας από το 1994 όταν το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) τερμάτισε την διακυβέρνηση της Νότιας Αφρικής από μειοψηφία λευκών.

Από τους 87, οι 41 συνελήφθησαν στην Γκαουτένγκ, την επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια και την μεγάλη πόλη Γιοχάνεσμπουργκ, 29 στην επαρχία Νορθ Γουέστ και 15 στην Φρι Στέιτ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εθνικός οργανισμός που συντονίζει τις επιχειρήσεις ασφαλείας και πληροφοριών NatJOINTS, προσθέτοντας ότι συλλήψεις έγιναν και σε άλλες επαρχίες, όπως η Μπουμαλάνγκα και η Ίστερν Κέιπ.

Το κοινοβούλιο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 3.474 στρατιώτες για ένα μήνα ως τις 17 Απριλίου για την αποτροπή και την καταπολέμηση του εγκλήματος σε συνεργασία με την αστυνομία, ενώ οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι για σήμερα προβλέπεται ισχυρή αστυνομική παρουσία για να αποφευχθεί "οποιαδήποτε μορφή αναρχίας ή βίας".

Κλείσιμο
"Οι αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό και θα συνεχίσουν να αποτρέπουν και να πολεμούν οποιεσδήποτε πράξεις εγκληματικότητας", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο NatJOINTS.

"Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να ενεργήσουν ώστε να μην παρακολουθήσουμε την επανάληψη των σκηνών που είδαμε το 2021", δήλωσε παράλληλα ο Βίνσεντ Μαγκουένια, εκπρόσωπος του προέδρου Ραμαφόζα.

Τουλάχιστον 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2021 σε κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε εξαιτίας της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα (2009-2018), το οποίο γενικεύτηκε σε ταραχές και λεηλασίες.

Το EFF προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι η δράση τους θα πρέπει να είναι "μαχητική και ριζοσπαστική, αλλά ταυτοχρόνως ειρηνική" και τους προειδοποίησε κατά αυτών που θα θέλουν να προβούν σε προβοκάτσιες και που θα προσπαθήσουν να σπάσουν την απεργία.

"Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μια επανάσταση", δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του EFF Τζούλιους Μαλέμα.

Τα λιμάνια, το κοινοβούλιο, οι συνοριακοί σταθμοί και το Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ θα αποτελούν κυρίως σημεία συγκέντρωσης για τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον Μαλέμα.

"Οτιδήποτε αφορά το εμπόριο και τις υπηρεσίες θα είναι πλήρως επιχειρησιακό και προσβάσιμο. Δεν θα επιτρέψουμε την αταξία και τις εγκληματικές ενέργειες", πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο NatJOINTS.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πολάκης «ξαναχτυπά» μεταμεσονύχτια κατά Χατζηνικολάου: «Ζητήστε συγγνώμη εσείς από το λαό για αυτά που κάνετε...»

Πίτσα Παπαδοπούλου: «Ο αδερφός μου ο μικρός σκοτώθηκε, τον πάτησε το τραμ σε ηλικία 8 χρονών»

Οι χαμένοι των Όσκαρ: Πέντε ηθοποιοί που δεν... χώνεψαν την ήττα τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης