Σεισμός στην Τουρκία: Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης - Τι βοήθεια έστειλε η ΕΕ

Σεισμός στην Τουρκία: Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης - Τι βοήθεια έστειλε η ΕΕ

Οι ηγέτες όλου του κόσμου στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης μετά τα 7,8 Ρίχτερ  - Ειδικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από την ΕΕ

seismos-tourkia
Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει φτάσει στην Τουρκία, με τους ηγετες να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους προς την Άγκυρα και πλειάδα χωρών - ανάμεσά στις οποίες η Ελλάδα - να αποστέλλουν ειδική βοήθεια. 

Με τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας να έχουν στείλει ειδικό μήνυμα αλληλεγγύης, η ΕΕ σχεδιάζει - από τη μεριά της - βοήθεια τόσο σε Τουρκία όσο και σε Συρία. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 16 χώρες της Ένωσης έχουν στείλει ειδικό υλικό στην Τουρκία. 

«Ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή», σημείωσε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Η Ρωσία είπε ότι είχε δύο αεροσκάφη Ilyushin-76 με διασώστες έτοιμα να πετάξουν στην Τουρκία για να βοηθήσουν την προσπάθεια διάσωσης. Το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι 100 διασώστες έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Τηλεφώνημα έγινε και από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά τον φονικό σεισμό με τους χιλιάδες νεκρούς. 

Στα Ηνωμένα Έθνη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Εγκέλαδου. 

Η στήριξη από ΕΕ 

Κλείσιμο
«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία» , δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.

Η στήριξη από Ελλάδα 

Στην τηλεφωνική της επικοινωνία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου τόσο για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, όσο και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.

Η επικοινωνία με τον Μητσοτάκη 

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τηλεφώνημα έγινα στις 17:00 και διήρκεσε περίπου 10 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Ο Ερντογάν περιέγραφε αναλυτικά τι έγινε με τις καταστροφές με το σεισμό και εμφανιζόταν σοκαρισμένος. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι την έμπρακτη στήριξή της εκφράζει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το φονικό χτύπημα του ΕγκέλαδουΣύμφωνα με τον προγραμματισμό, εστάλη ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνόδευσε ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή αναχώρησε στις 17:07 με C-130 από το αεροδρόμιο της ΕλευσίναςΣε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έγραψε ότι η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. «Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές» συνεχίζει το μήνυμά του.





Ειδήσεις σήμερα:  

Μάντσεστερ Σίτι: Σε έλεγχο για ψευδή οικονομικά στοιχεία - Πιθανή ακόμα και αποβολή από την Premier League

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Χιόνια το βράδυ ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο στην Αττική

Τουρκία: Δεύτερος σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Συγκλονιστικά βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης