Χιλή: Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Λασκάρ

Χιλή: Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Λασκάρ

Η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1993

San_Pedro_de_Atacama
Οι αρχές της Χιλής αύξησαν το Σάββατο το επίπεδο συναγερμού σε σχέση με το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή, με αυξημένους περιορισμούς στην πρόσβαση, λόγω της κλιμάκωσης της σεισμικής του δραστηριότητας και μιας έκρηξης που αναμένεται σύντομα.

Το ηφαίστειο, που υψώνεται στα 5.592 μέτρα και θεωρείται το πιο ενεργό στο βόρειο μέρος της χώρας, βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε το 1993.

«Καταγράφηκε αύξηση της σεισμικής του δραστηριότητας», αναφέρει δελτίο Τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (Sernageomin) που διευκρινίζει ότι το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό πέρασε από το κίτρινο στο πορτοκαλί.
«Αναμένονται εκρήξεις που θα ξεπερνούν σε ύψος τα 5 χιλιόμετρα ενώ προβλέπεται ότι η λάβα και η τέφρα θα διασκορπιστούν γύρω από το ηφαίστειο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ενίσχυση του συναγερμού στο πορτοκαλί επίπεδο σημαίνει αυξημένη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου και μέτρα προστασίας για τις γύρω πόλεις όπως το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, που είναι δημοφιλές στους τουρίστες και βρίσκεται περίπου 70 χλμ. από το Λασκάρ.

«Δεδομένου του επιπέδου κινδύνου, η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον κρατήρα θα επεκταθεί από τα 5 σε 10 χιλιόμετρα, με περιορισμένη πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε η Sernageomin.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα

Χατζηδάκης: Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους - Ποιους αφορούν, πότε και πώς ξεκινά η χορήγησή τους

ΗΠΑ: Παγκόσμια αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Τάιρ Νίκολς - Φώναζε «αφήστε με να πάω σπίτι μου»

Κως: Παλαιστίνιοι μετανάστες... πανηγύρισαν την επίθεση με επτά νεκρούς σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης