«Μην λέτε “οι Γάλλοι”» - Γιατί όλοι «τρόλαραν» τη συμβουλή του Associated Press

«Μην λέτε “οι Γάλλοι”» - Γιατί όλοι «τρόλαραν» τη συμβουλή του Associated Press

Το πρακτορείο ειδήσεων συμβούλευε να αποφεύγει κανείς όρους που περιγράφουν ένα πλήθος, αλλά το παράδειγμα που έδωσε ήταν άτυχο

paris_om
Μπορεί να είχε καλή πρόθεση, αλλά η διατύπωση «σκότωσε» τη συμβολή του Associated Press να μην χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων όρους που «απο-ανθρωπίζουν» ομάδες ανθρώπων.

Το πρακτορείο σε tweet έλεγε να μην χρησιμοποιούμε στα αγγλικά γενικές περιγραφές για ομάδες ανθρώπων ένα συγκεκριμένο κοινό γνώρισμα. Καλό θα ήταν, δηλαδή, να μην λέμε «οι φτωχοί», «οι ψυχικά ασθενείς». Αυτό στα αγγλικά γίνεται με το οριστικό άρθρο («the poor», «the mentally-ill»).

Ανάμεσα σε αυτά τα παραδείγματα το Associated Press είχε και το «οι Γάλλοι» («the French»).

associated-press_french


Το ατυχές παράδειγμα σύντομα έγινε περίγελος του Twitter. Ακόμη και η πρεσβεία της Γαλλίας στις ΗΠΑ σχολίασε την πρόταση ρωτώντας αν είναι καλύτερο να λέμε «Πρεσβεία της Γαλλικότητας» (« Embassy of Frenchness»).

Κλείσιμο


Τελικά το AP έκανε πίσω και προσπάθησε να δικαιολογηθεί, σβήνοντας το επίμαχο tweet, αν και είχε χιλιάδες retweet και εκατομμύρια θεάσεις.

Σε νεότερο tweet εξήγησε ότι δεν σκόπευε να θίξει τους Γάλλους και ότι χρησιμοποιώντας το οριστικό άρθρο δεν φαίνεται ανθρώπινο και κρύβει την ποικιλία των ανθρώπων μέσα στις ομάδες.



Συστήνει να λέμε, για παράδειγμα «άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες» ή «άνθρωποι με πλούτο» και γενικά να είμαστε όσο περισσότερο σαφείς γίνεται.



Ειδήσεις σήμερα:

«Πάμε για τα χειρότερα» έλεγε ο τράπερ Fly Lo πριν συλληφθεί με το όπλο

«Αφήστε με να πάω σπίτι» - Σοκ για τη δολοφονία του 29χρονου από αστυνομικούς στο Μέμφις

Σύζυγος έκανε έφοδο σε οίκο ανοχής και ξυλοκόπησε ιερόδουλη στην Ταϊλάνδη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης