Ζελένσκι : Επιφυλακτικός στις πληροφορίες πως θα σταλούν γερμανικά βαριά άρματα μάχης

Ζελένσκι : Επιφυλακτικός στις πληροφορίες πως θα σταλούν γερμανικά βαριά άρματα μάχης

Ο Ουκρανός πρόεδρος απαιτεί μεγάλο αριθμό Leopard 2 - Ο Σολτς αναμένεται να εκφραστεί στις 14:00 ώρα Ελλάδας στην Μπούντεσταγκ

zelenksy
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε επιφυλακτικά στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εντέλει αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με βαριά άρματα μάχης Leopard 2 και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια τεθωρακισμένα να πράξουν το ίδιο.

«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη, στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή».

Ο κ. Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στο Κίεβο, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών», πέταξε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης, συνέχισε, και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».

Το Γερμανικό Πρακτορείο, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, πληροφορήθηκε χθες βράδυ πως η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και τους συμμάχους της, να προμηθεύσει Λέοπαρντ 2 στο Κίεβο και να δώσει την έγκρισή της σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια, ιδίως στην Πολωνία, να στείλουν άμεσα κάποια στον ουκρανικό στρατό. Τις ίδιες πληροφορίες έχουν επίσης το περιοδικό Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ntv. Η απόφαση ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα, καθώς ο κ. Σολτς αναμένεται να εκφραστεί (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) στην Μπούντεσταγκ, στη γερμανική κάτω Βουλή.

Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ως τώρα έμοιαζε απρόθυμη να στείλει βαριά άρματα μάχης M1 Abrams, θα αρχίσει διαδικασία που θα οδηγήσει στην παράδοση περίπου 30 τέτοιων τεθωρακισμένων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μήνες ως χρόνια, επισήμαναν στο πρακτορείο.


Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου: Ας τολμήσει πρόταση μομφής, απαντά στον Τσίπρα για την παραίτηση Μητσοτάκη

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

Survivor All Star: Οι 4 του τάκου και το… σίριαλ των κρυφών συναντήσεων – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης