Μπουρκίνα Φάσο: Απελευθερώθηκαν 62 γυναίκες και 4 μωρά που κρατούνταν από τζιχαντιστές

Μπουρκίνα Φάσο: Απελευθερώθηκαν 62 γυναίκες και 4 μωρά που κρατούνταν από τζιχαντιστές

Οι γυναίκες και τα μωρά τους απήχθησαν από ενόπλους την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην περιοχή γύρω από την Αρμπίντα

Collage_Maker-21-Jan-2023-01_17-AM
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο απελευθέρωσαν σήμερα 62 γυναίκες και τέσσερα μωρά που είχαν απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από τζιχαντιστές, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας και επιβεβαίωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο δελτίο ειδήσεων των 20.00, η RTB έδειξε πλάνα από τις γυναίκες αυτές, που απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ουαγκαντούγκου, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση» του στρατού, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Οι γυναίκες και τα μωρά τους απήχθησαν από ενόπλους την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην περιοχή γύρω από την Αρμπίντα, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, όταν έφυγαν από τα χωριά τους για να ψάξουν να βρουν φαγητό – φρούτα και καρπούς στο δάσος.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι εντοπίστηκαν στη ζώνη του Τουγκούρι, σε μια γειτονική επαρχία, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα. Μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στην πρωτεύουσα και αναμένεται να καταθέσουν ώστε οι αρχές να μάθουν περισσότερα για τους απαγωγείς.

Ένα μεγάλο μέρος της χώρας, κυρίως η περιοχή του Σάχελ όπου βρίσκεται η Αρμπίντα, έχει αποκλειστεί εδώ και μήνες από τζιχαντιστικές ομάδες. Οι κοινότητες δύσκολα εφοδιάζονται με τρόφιμα και οι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν από τα χωριά τους για να βρουν φαγητό.

Χθες Πέμπτη η Μπουρκίνα Φάσο βυθίστηκε και πάλι στο πένθος, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στα βόρεια και βορειοδυτικά, όπου σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι. Οι 15 από αυτούς ανήκαν στους Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας (VDP), μια οργάνωση που συνεργάζεται με τον εθνικό στρατό.

Κλείσιμο
Από το 2015 οι επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν πολλαπλασιαστεί στην Μπουρκίνα Φάσο. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ, που ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος μετά το πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου (το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες) έχει θέσει ως στόχο του «την ανάκτηση των εδαφών που κατέχουν οι ορδές των τρομοκρατών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ψευτογιατρός: Έλεγε ότι είχε πελάτες τον... Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ!

Η ελβετική NZZ για τα fake news με τους 38 στον Έβρο: Influencer η Μπαϊντά, ζει στη Γερμανία

Μοσχάτο: «Είναι τρελή, πρέπει να ήταν μέσα και όχι έξω» λέει συνάδελφος της 47χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης