Κολομβία: Έρευνες για βιασμούς παιδιών αυτοχθόνων φυλών που καταγγέλλεται πως διέπραξαν στρατιώτες

Κολομβία: Έρευνες για βιασμούς παιδιών αυτοχθόνων φυλών που καταγγέλλεται πως διέπραξαν στρατιώτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πέτρο, «118 μέλη του στρατού» της Κολομβίας αντιμετωπίζουν έρευνες για εγκλήματα αυτής της φύσης

Collage_Maker-14-Jan-2023-03_18-AM
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο έδωσε εντολή χθες Παρασκευή να διενεργηθούν έρευνες μετά τις νέες καταγγελίες για βιασμούς παιδιών, μελών φυλών αυτοχθόνων, από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του κι έναν αμερικανό στρατιωτικό.

Το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Univision Noticias αποκάλυψε τον Δεκέμβριο ότι αμερικανός στρατιωτικός, που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις τάγματος του κολομβιανού στρατού το 2019, κατηγορείται πως κακοποίησε σεξουαλικά δεκάχρονη, μέλος της φυλής αυτοχθόνων Νουκάκ, αφήνοντάς την έγκυο, στη Σαν Χοσέ δελ Γουαβιάρε, στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη νότια Κολομβία.

Το Univision Noticias κατήγγειλε το «μεγεθυνόμενο φαινόμενο των βιασμών ανηλίκων αυτοχθόνων στην περιφέρεια της Γουαβιάρε από λευκούς άνδρες, κυρίως μεγαλύτερους, ορισμένοι από τους οποίους είναι στρατιωτικοί».

Ο Γουστάβο Πέτρο ανέφερε μέσω Twitter πως έδωσε εντολή επιτροπή του κολομβιανού ινστιτούτου για την οικογενειακή ευημερία (ICBF) και της προεδρίας «να μεταβεί αμέσως στη Γουαβιάρε και να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων».

«Αυτή η φρίκη τροφοδοτείται από την ατιμωρησία εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Κλείσιμο


Η εισαγγελία ανέφερε στο Univision Noticias ότι διενεργεί έρευνα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών της φυλής Νουκάκ από κολομβιανούς και βορειοαμερικανούς στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πέτρο, «118 μέλη του στρατού» της Κολομβίας αντιμετωπίζουν έρευνες για εγκλήματα αυτής της φύσης.

Ερωτηθείσα σχετικά, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογοτά επισήμανε πως κανένας αμερικανός στρατιωτικός δεν ήταν ανεπτυγμένος στη Γουαβιάρε το 2019.



Παραδοσιακά νομάδες, οι αυτόχθονες Νουκάκ έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ανάμεσα στον στρατό και ένοπλες οργανώσεις, που διαρκεί δεκαετίες. Σήμερα, πολλοί κατοικούν σε επισφαλείς καταυλισμούς στην περιφέρεια αστικών κέντρων και συχνά προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με την επαιτεία.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, παιδιά μικρής και εφηβικής ηλικίας αυτής της φυλής πέφτουν σε αρκετές περιπτώσεις στα χέρια δικτύων μαστροπείας που ανταλλάσσουν σεξουαλικές χάρες με τροφή, ενώ αρκετά είναι πλέον εξαρτημένα από τα ναρκωτικά.

Η εισαγγελία διενεργεί από το 2020 έρευνα για τον φερόμενο βιασμό 15χρονης, μέλους της φυλής Νουκάκ, από οκτώ ένστολους.

Την ίδια χρονιά, 13χρονη αυτόχθονη βιάστηκε από επτά στρατιώτες που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή της κοινότητας Εμπερά Τσαμί, στον νομό Ρισαράλδα (βορειοδυτικά). Οι στρατιώτες αυτοί καταδικάστηκαν να εκτίσουν 16 χρόνια κάθειρξη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η οικογένειά του για το τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η τελευταία της εβδομάδα - «Απόμακρη και πληγωμένη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης