H Σουηδία φοβάται κατασκοπεία και δολιοφθορά σε βάρος της από τη Ρωσία

H Σουηδία φοβάται κατασκοπεία και δολιοφθορά σε βάρος της από τη Ρωσία

Ριζική αλλαγή στο περιβάλλον ασφάλειας έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρει η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών

anosia_sweden
Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Säpo αναμένει αύξηση των δραστηριοτήτων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα, ενώ τονίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας όπως και την κατάσταση ασφαλείας στη ίδια τη Σουηδία.

Επιπλέον η Säpo προειδοποίησε ότι η Ρωσία επιδιώκει να λάβει πληροφορίες περισσότερο από όσο στο παρελθόν, με τη βοήθεια Ρώσων πολιτών, ιδρυμάτων και εταιρειών στη Σουηδία, καθώς και να προβεί σε κυβερνοεπιθέσεις ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δολιοφθορές, παραπληροφόρηση και βίαιους εξτρεμιστές για να αποσταθεροποιήσει τη σουηδική κοινωνία.

Η κατασκοπεία και η δολιοφθορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρούσες σε τομείς όπως ο εφοδιασμός ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και η μεταφορά κρίσιμων αγαθών και οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί, ανέφερε η Säpo.

Οι επιθέσεις που στοχεύουν τη Σουηδία σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ζημιά για την υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποίησε η αστυνομία ασφαλείας.

«Οι ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος είναι απρόβλεπτες και η Ρωσία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Σουηδίας», δήλωσε η επικεφαλής της Säpo, Σάρλοτ φον Έσσεν.

Πρόσθεσε ότι αυτή η απειλή πρέπει να εξεταστεί από την οπτική ότι η Ρωσία θεωρεί τη Σουηδία μέρος της Ευρώπης και επίσης μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αυξηθούν οι ρωσικές δραστηριότητες εναντίον της Σουηδίας που απειλούν την ασφάλεια», είπε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022. Συνολικά 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την αίτησή τους, αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω απαιτήσεων της Τουρκίας. Η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης