Πέντε Ρώσοι κατηγορούνται στις ΗΠΑ για την απόπειρα να αγοράσουν παράνομα τεχνολογίες διπλής χρήσης

Πέντε Ρώσοι κατηγορούνται στις ΗΠΑ για την απόπειρα να αγοράσουν παράνομα τεχνολογίες διπλής χρήσης

Θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία με σκοπό το λαθρεμπόριο πυρομαχικών και για όπλα ελεύθερων σκοπευτών κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων

usa_russia_flags
Πέντε Ρώσοι και δύο Αμερικανοί κατηγορούνται στις ΗΠΑ για συνωμοσία, που σχετίζεται με «ξέπλυμα χρήματος» και αγορές στρατιωτικών τεχνολογιών για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα για απόκτηση από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογιών στρατιωτικής και διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής) που προορίζονται για τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Επίσης θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία με σκοπό το λαθρεμπόριο πυρομαχικών και για όπλα ελεύθερων σκοπευτών κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο 44χρονος Γιεβγκένι Γκρίνιν, ο 57χρονος Αλεξέι Ιππολίτοφ και η 41 ετών Σβετλάνα Σκβαρτσόβα και οι τρεις από την Μόσχα, ο 52χρονος Μπορίς Λίφσιτς και 48χρονος Βαντίμ Κανασιόνακ και οι δύο από την Αγία Πετρούπολη. Το FBI έχει υποψίες ότι ο Κανασιόνακ ανήκει στην FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB), ο 35χρονος Αλεξέι Μπράιμαν που ζει στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ και ο 41χρονος κάτοικος της πολιτείας Νιου Τζέρσει Βαντίμ Γιαρμολένκο.

Ο Μπράιμαν παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στο FBI, ενώ ο Γιαρμολένκο συνελήφθη στην Νέα Υόρκη. Ο Κανασιόνακ συνελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου στην Εσθονία βάσει αμερικανικού εντάλματος σύλληψης και αναμένεται να εκδοθεί τις ΗΠΑ. Εναντίον των υπολοίπων που καταζητούνται έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή τους, οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως 30 έτη.

Κλείσιμο
Οι ρωσικές αρχές και οι ίδιοι οι ύποπτοι προσώρας δεν έχουν προβεί σε καμία δήλωση.

Η Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι συνδέονταν με τις εταιρείες Sernia Engineering και Septal LLC με έδρα τη Μόσχα, οι οποίες «λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και αγόραζαν προηγμένα ηλεκτρονικά προϊόντα και προηγμένο εξοπλισμό δοκιμών για το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, οι εταιρείες Sernia και Ceptal διέθεταν ένα εκτεταμένο δίκτυο εικονικών εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Τα δίκτυα αυτά δημιουργήθηκαν για να αποκρύψουν τις διασυνδέσεις με τις ρωσικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

To μετέωρο βήμα του Ράμα για τη συμφωνία της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ

«Μου ξέφυγε», λέει ο ιδιοκτήτης του Ντόγκο Αρτζεντίνο που κατασπάραξε το σκυλάκι

Μουντιάλ 2022: Οι ομοιότητες του Μαραντόνα του 1986 με τον Μέσι του 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης