Γερμανία: Από γραφικοί συνωμοσιολόγοι, επικίνδυνοι τρομοκράτες - Τα σχέδια των «Πολιτών του Ράιχ»

Γερμανία: Από γραφικοί συνωμοσιολόγοι, επικίνδυνοι τρομοκράτες - Τα σχέδια των «Πολιτών του Ράιχ»

Εξτρεμιστές, ακροδεξιοί και φαντασιόπληκτοι ήθελαν να ανατρέψουν τον Σολτς - Δείτε γράφημα με την κυβέρνηση που σχεδίαζαν

reichsburger11
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες η επιχείρηση «σκούπα» των γερμανικών αρχών με την σύλληψη 25 υπόπτων, μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Βερολίνου, σχεδιάζοντας την εισβολή στο κτίριο της ομοσπονδιακής Βουλής, την ομηρία πολιτικών, ακόμη και την δολοφονία του Σοσιαλδημοκράτη kαγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας όλων των εποχών, με τις αρχές να κάνουν επιδρομές σε 11 ομοσπονδιακά κρατίδια, να πραγματοποιούν εφόδους σε 130 ακίνητα και να προχωρούν στη σύλληψη 25 υπόπτων.
grafima_FINAL

Για τους 22 εξ αυτών έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής ομάδας.

Αρχηγός της «συμμορίας του τρόμου» ήταν ο πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος, μακρινός απόγονος του τελευταίου Κάιζερ. Ο 71χρονος πρίγκιπας του Οίκου του Ρόις, γόνος ευγενών της Θουριγγίας, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης των «Πολιτών του Ράιχ» και επικεφαλής της «πολιτικής πτέρυγας» των πραξικοπηματιών.

Κλείσιμο
Η πρώην βουλευτής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, δικαστίνα από το Βερολίνο, Μπριγκίτ Μαλζάκ - Βίνκελμαν, θα αναλάμβανε το υπουργείο Δικαιοσύνης» στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η 58χρονη συνελήφθη χθες από τις αρχές μαζί με τη Μέλανι Ρίτερ, παθολόγο από την Κάτω Σαξονία που θα αναλάμβανε τα ηνία στο υπουργείο Υγείας και τον δικηγόρο, Τιμ Πάουλ Γκόργκας που προοριζόταν για υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρώην αντισυνταγματάρχης Ρίντιγκερ φον Πεσκατόρε είχε επιφορτιστεί με τη σύσταση «εταιρειών εσωτερικής ασφάλειας» και είχε δημιουργήσει διοικητικό επιτελείο για τη στρατολόγηση, προμήθεια όπλων και την πρακτική στόχων.

Το πραξικόπημα που σχεδίαζε ο 71χρονος Γερμανός πρίγκιπας με «δεξί χέρι» την δικαστίνα από το Βερολίνο και την αμέριστη βοήθεια πρώην κομάντο του γερμανικού στρατού Bundeswehr, είχε στόχο τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος.

Η «στρατιωτική πτέρυγα» της τρομοκρατικής συμμορίας έπρεπε να πραγματοποιήσει τη βίαιη ανατροπή που περιλάμβανε ακόμη και την δολοφονία του Καγκελάριου της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας Εγκλημάτων (BKA) Χόλγκερ Μίνχ δήλωσε σήμερα ότι οι οι αρχές έχουν βάλει στο «μάτι» συνολικά 54 υπόπτους. Επιπλέον, κατά την χθεσινή έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε διάφορα κτίρια και σπίτια σε όλη την Γερμανία, οι αρχές ανακάλυψαν όπλα.

Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, τα σχέδια για την ανατροπή της ομάδας των λεγόμενων πολιτών του Ράιχ ήταν σοβαρά και σε προχωρημένο στάδιο.

Η έρευνα της αστυνομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τις αρχές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των συλληφθέντων θα αυξηθεί.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η Γενική Εισαγγελία συνέλαβε χθες συνολικά 25 άτομα σε 11 ομοσπονδιακά κράτη καθώς και στην Ιταλία και την Αυστρία. Κατηγορεί 22 από αυτούς ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που ήθελαν να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία. Περίπου 3.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

«Το σχέδιο πραξικοπήματος ήταν πολύ συγκεκριμένο», λέει ο Αλεξάντερ Ντίνγκερ, δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ έρευνας Ωστόσο, το «μεγάλο οπλοστάσιο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντεβανγκ, οι αρχές ασφαλείας είχαν βάλει στο στόχαστρο τους «Πολίτες του Ράιχ» από την άνοιξη και είχαν μια πολύ σαφή εικόνα των σχεδίων τους.

Στη συνέχεια, «τα σχέδια έγιναν όλο και πιο συγκεκριμένα και όταν προμηθεύτηκαν όπλα, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση», είπε ο Χάντενβανγκ σε εκπομπή του γερμανικού δικτύου «ZDF». «Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας στο σύνολό τους είχαν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση υπό έλεγχο. Αλλά αν ο έλεγχος είχε περάσει στα χέρια της οργάνωσης, τότε ο κίνδυνος ήταν ορατός».

Οι γερμανικές αρχές ήθελαν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία προτού προβούν σε συλλήψεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ώρα και ημέρα που σχεδίαζε η εξτρεμιστική οργάνωση το πραξικόπημα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αστυνομίας Εγκλημάτων (BKA) αναφέρθηκε σε ένα «συμβούλιο» που λάμβανε τις όποιες αποφάσεις και σ΄ένα στρατιωτικό σκέλος που είχε αναλάβει την προμήθεια όπλων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ υπερασπίστηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα των επιδρομών της γερμανικής αστυνομίας. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Focal Point» του γερμανικού δικτύου «ARD», υπογράμμισε ότι, «Υποθέτουμε πως τα μέλη της οργάνωσης ήταν αποφασισμένα και ήταν σίγουρο ότι θα έκαναν κάτι». «Ήταν σωστό να αναλάβουμε δράση τώρα τον Δεκέμβριο και να βάλουμε τέλος στα σχέδιά τους», πρόσθεσε.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πέτερ Νόινμαν δεν έχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξε κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής.

«Τα μέλη αυτής της οργάνωσης είναι ικανά και πρόθυμα να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του κράτους», προειδοποίησε. «Διατυπώνουν αντιστασιακές αφηγήσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια και ισχυρίζονται ότι έχουν το δικαίωμα και τη νομιμότητα να προβούν σε ένοπλη αντίσταση ενάντια στο κράτος», τόνισε ο Γερμανός εμπειρογνώμονας.

Για την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος της οργάνωσης. «Αυτό που τους κάνει τόσο επικίνδυνους είναι ότι «υπήρχε ένας στρατιωτικός βραχίονας των Πολιτών του Ράιχ», τόνισε.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρώην αστυνομικός, Μίχαελ Φριτς, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ξενοφοβικού κόμματος «AfD» Κριστιάν Βέντλερ και ο Πέτερ Βέρνερ , πρώην κομάντο των επίλεκτων δυνάμεων (KSK).

Η αστυνομία βρήκε πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά στο σπίτι του τον περασμένο Απρίλιο. Ο Βέρνερ, όπως γράφει η εφημερίδα «Bild», διατηρούσε δεσμούς με τους «Ενωμένους Πατριώτες» που ήθελαν να απαγάγουν τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Οι «Πολίτες του Ράιχ» διακατέχονται από μίσος για την δημοκρατία

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η τρομοκρατική συμμορία ήθελε να εξαφανίσει το «δημοκρατικό συνταγματικό πολίτευμα». Προφανώς ήθελαν να πατήσουν επί πτωμάτων για να επιτύχουν τον στόχο της.

Η οργάνωση ήξερε καλά ότι για την επίτευξή του σχεδίου της θα έπρεπε να πεθάνουν άνθρωποι. Στο σχέδιο τους ήταν να εισβάλλουν στο κτίριο της ομοσπονδιακής βουλής «Bundestag» κρατώντας ομήρους Γερμανούς πολιτικούς.

Οι ψεκασμένοι της Γερμανίας, μέλη της οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ έκαναν τις συναντήσεις τους στο κυνηγετικό καταφύγιο του πρίγκιπα Ερρίκου του 13ου στη Θουριγγία για να κάνουν σχέδια.

Ο Γερμανός πρίγκιπας, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Γερμανία είναι υπό κατοχή, βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την περίοδο μετά την ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης. Μαζί με την 39χρονη Ρωσίδα φίλη του, Βιτάλια είχε επισκεφθεί μάλιστα πολλές φορές το ρωσικό προξενείο.

Οι «ψεκασμένοι» Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ) που σχεδίαζαν την κατάλυση του γερμανικού πολιτεύματος

Κάποιοι από αυτούς βλέπουν όλο και πιο θετικά τη δημιουργία ένοπλης πτέρυγας με απώτερο στόχο την ημέρα της εξέγερσης: της «Ημέρας Χ», κατά την οποία θα επαναστατήσουν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Για την γερμανική υπηρεσία «BfV»- που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση εξτρεμιστικών οργανώσεων που απειλούν τη συνταγματική τάξη, ο αριθμός των μελών του κινήματος έφτανε τους 15.600 τον Ιανουάριο -αύξηση πάνω από 50% μέσα σε έναν χρόνο.

Οι περισσότεροι από τους εξτρεμιστές «Πολίτες του Ράιχ» εδρεύουν στη Βαυαρία, όπου εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 3.500. Ακολουθούν η Βάδη-Βυρτεμβέργη με 2.500 άτομα, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με 2.200, η Κάτω Σαξονία με 1.400 και η Σαξονία με 1.300.

Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα φέρεται επίσης να απεργάζεται σχέδια για δημιουργία ένοπλης πτέρυγας που θα επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Οι «Reichsbuerger», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt», είναι ένας χαλαρός συνασπισμός εθνικιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, που πιστεύουν πως η σύγχρονη Γερμανία και οι πολιτικοί της θεσμοί ελέγχονται από μια κυβέρνηση- «μαριονέτα», την οποία εγκατέστησαν οι νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που την καθιστά παράνομη.

Πολλά μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» φέρεται να πρόσκεινται στην ακροδεξιά και υποστηρίζουν πως το Γ′ Ράιχ (που έλαβε τέλος το 1945 με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας) θα έπρεπε να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν το 1937, τα οποία περιλάμβαναν μεγάλες εκτάσεις εδαφών της Πολωνίας, της Τσεχίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Στο παρελθόν θεωρούνταν ως γραφικοί συνωμοσιολόγοι, αλλά μια σειρά επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας έχει αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους.

Για κάποιους είναι το μελλοντικό πρόσωπο της γερμανικής Ακροδεξιάς. Κάποιοι ταυτίζονται με το Ράιχ και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία, και άλλοι κάνουν ρατσιστική ρητορεία με κουλτουριάρικο τρόπο. Ονομάζονται επίσης «Γερμανοί του Ράιχ» ή «Γερμανίτες» και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αισθάνονται πολίτες του Τρίτου Ράιχ και το εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της.

Επιπλέον, αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει.

Αυτή η στάση διαπνέεται από την ακροδεξιά ιδεολογία που είναι συνήθης στις τάξεις του ακροδεξιού κινήματος. Ανάμεσα στα μέλη -ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς- υπάρχουν τουλάχιστον χίλιοι που έχουν «ένα κλειστό ακροδεξιό κοσμοείδωλο», όπως υποστηρίζει ο Τίμο Ράινφρανκ, ειδικός σε θέματα δεξιάς ριζοσπαστικής ιδεολογίας στο Ίδρυμα Αμαντέου Αντόνιο.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος διευκρινίζει πάντως ότι η ομάδα είναι ετερόκλητη και διασπασμένη κι ότι προσφέρει ιδεολογική στέγη σε «όσους» ζουν στον δικό τους κόσμο, από φαντασιόπληκτους μέχρι ακροδεξιούς νοσταλγούς της Πρωσίας.

Ορισμένοι από αυτούς αρνούνται πεισματικά να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα, κυκλοφορούν με πρωσικές ταυτότητες ή με πρωσικούς αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων και κάνουν το παν για να εκνευρίσουν υπηρεσίες και υπαλλήλους.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για Μάτι: Φωτογραφίες των θυμάτων στα έδρανα του Εφετείου από τους συγγενείς τους

Τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

Ντόρα Κουτροκόη για την αποχώρηση από τον ΣΚΑΪ: «Η βασική μου διαφωνία είναι με τη διοίκηση»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης