Γερμανία: Η ειλικρίνεια των Βερολινέζων που μοιάζει με αγένεια - Γιατί όταν μιλάνε νομίζεις ότι σε προσβάλουν;

Γερμανία: Η ειλικρίνεια των Βερολινέζων που μοιάζει με αγένεια - Γιατί όταν μιλάνε νομίζεις ότι σε προσβάλουν;

Ψυχροί και απότομοι χαρακτηρίζονται συχνά οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας - Η απάντηση στο «γιατί» κρύβεται στη γλώσσα

berlin_6
Η τοπική διάλεκτος του Βερολίνου είναι προκλητική και οι κάτοικοι ψηλομύτες. Για αυτό κι έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι διακατέχονται από τέτοια ειλικρίνεια, καταλήγοντας να είναι ιδιαίτερα ψυχροί και αγενείς, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC.

O απότομος τρόπος ομιλίας των κατοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας πηγάζει από την τοπική διάλεκτο του Βερολίνου, την «Berliner Schnauze», όπως χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο.

Πρόκειται για μια διάλεκτο που ομιλείται από τους κατοίκους που διαμένουν στην «καρδιά» του Βερολίνου αλλά και τα προάστειά του. Στην πραγματικότητα, είναι μια διάλεκτος που ασπάζεται τις αξίες της εργατικής τάξης με επιρροές από την γαλλική γλώσσα και την γερμανοεβραϊκή διάλεκτο «Yiddish».

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Πέτερ Ρόζενμπεργκ, που γεννήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο, έχει επί χρόνια μελετήσει την τοπική αυτή διάλεκτο του Βερολίνου. Την περιγράφει ως ένα ετοιμόλογο ή ένα γρήγορο γλωσσικό παιχνίδι προσθέτοντας ότι «η καθομιλουμένη του Βερολίνου είναι η  «σπίθα» πίσω από ένα σχόλιο ή ο τρόπος που ανταποκρίνεται κανείς σε μια κατάσταση». «Ουσιαστικά είναι σαν να διακωμωδείς ό,τι ακούς γύρω σου σε βάρος του συνομιλητή σου. Κι εδώ ακριβώς μπορεί να υπάρξει παρεξήγηση από τους ξένους», επισημαίνει ο Γερμανός γλωσσολόγος.

Σίγουρα, υπάρχουν διαφορές στην προφορά, τη γραμματική και τη σύνταξη μεταξύ της βερολινέζικης διαλέκτου «Berliner Schnauze» και της Hochdeutsch - του υψηλού επιπέδου γερμανικών που ομιλούν οι πολίτες της χώρας.

Ο Γερμανός επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, η διάλεκτος «Berliner Schnauze έχει επηρεαστεί από τους μετανάστες και τις μειονοτικές κουλτούρες τους τελευταίους αιώνες. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, στη διάρκεια της εποχής της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, η βερολινέζικη διάλεκτος ήταν πιο κοινή στο κομμουνιστικό Ανατολικό Βερολίνο.

Κλείσιμο
Στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας του Δυτικού Βερολίνου, θεωρείται από πολλούς ως η γλώσσα της κατώτερης τάξης.

«Στο απόγειο της πανδημίας της νόσου Covid-19 εστάλη ένα μήνυμα στην ομάδα WhatsApp της πολυκατοικίας μου στο Βερολίνο», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός γλωσσολόγος. «Ήταν ένα βίντεο από τον γείτονά μας, που βιντεοσκοπούσε τα πόδια του φορώντας μαύρες κάλτσες με ένα ζευγάρι σανδάλια Adidas – καθώς πατούσε πάνω σε μερικά χαρτόκουτα. Οι «αναιδείς» Βερολινέζοι επαίρονται ότι ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο θεωρώντας ότι όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος, δίχως να το συνειδητοποιούν», προσθέτει.

Τα «θύματά» τους είναι συνήθως περαστικοί και ξένοι , που τους λένε ότι κάνουν λάθος. Πολλοί έχουν βιώσει την αυθάδειά τους στο μετρό όταν βιάστηκαν να επιβαστούν με τους Βερολινέζους να φωνάζουν : «Erst raus dann rein!» («Πρώτα βγαίνεις, μετά μπαίνεις»).

Δύσκολα μπορεί κανείς να ανεχτεί τον βαθμό ειλικρίνειας των Βερολινέζων, όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον συνταγματάρχη για τις ληστείες σε τράπεζες με ψεύτικη χειροβομβίδα

Η Ψηφιακή κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης