Λευκορωσία: Επέστρεψε στη φυλακή μετά τη νοσηλεία της, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Καλέσνικοβα

Λευκορωσία: Επέστρεψε στη φυλακή μετά τη νοσηλεία της, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Καλέσνικοβα

Η Καλέσνικοβα υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα σε εγχείρηση μετά την επείγουσα διακομιδή της και την εισαγωγή της στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου στο Γκόμελ

24305440
Η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Μαρία Καλέσνικοβα, που νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για "διάτρηση στομάχου λόγω έλκους" επέστρεψε "αυτό το σαββατοκύριακο" στο ιατρείο της φυλακής στην οποία κρατείται, ανακοίνωσαν υποστηρικτές της γνωστής προσωπικότητας της αντιπολίτευσης από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2020 κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής στην προεδρία του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η 40χρονη Καλέσνικοβα "μεταφέρθηκε το σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο του Γκόμελ στην φυλακή" στην οποία κρατείται, ανέφερε χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε μήνυμά του στο Telegram ο Βίκτορ Μπαμπάρικα, αντιπολιτευόμενος που βρίσκεται επίσης στην φυλακή. Η Καλέσνικοβα ήταν επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές προτού αυτός συλληφθεί.

"Βρίσκεται τώρα στο ιατρείο της φυλακής" όπου "θα είναι υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 10 μέρες", πρόσθεσε ο Μπαμπάρικα στην ανάρτησή του. Ο πατέρας της Καλέσνικοβα μπόρεσε να την επισκεφθεί "για δέκα λεπτά", σύμφωνα με τον Μπαμπάρικα, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι "η Μάσα (υποκοριστικό του Μαρία) έχασε βάρος, είναι ακόμη αδύναμη".

Η Καλέσνικοβα υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα σε εγχείρηση μετά την επείγουσα διακομιδή της και την εισαγωγή της στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου στο Γκόμελ, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία. Οι γιατροί διέγνωσαν "διάτρηση στομάχου λόγω έλκους", κάτι το οποίο απαιτούσε άμεσα να χειρουργηθεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο Μπαμπάρικο σε ανακοίνωσή του.

Την 1η Δεκεμβρίου, υποστηρικτές της είχαν πει ότι "ήταν καλύτερα". Η πρώην επαγγελματίας μουσικός καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε κάθειρξη 11 ετών για "συνωμοσία" κατά της εξουσίας, "αιτήματα για δράσεις που καταφέρουν πλήγμα στην εθνική ασφάλεια" και "σύσταση εξτρεμιστικού σχήματος".

Η αντιπολιτευόμενη φυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά την θεαματική αντίστασή της σε απόπειρα απέλασής της από την χώρα της. Σύμφωνα με τους συγγενείς της, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λευκορωσίας (KGB) αρχικά την απήγαγαν και την οδήγησαν στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο αυτή πήδηξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου και έσκισε το διαβατήριό της, γεγονός το οποίο προκάλεσε την φυλάκισή της.

Κλείσιμο
Η Καλέσνικοβα ήταν μια από τις τρεις γυναίκες στην ηγεσία του κινήματος αμφισβήτησης του 2020 στη Λευκορωσία, μαζί με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ήταν υποψήφια στις προεδρικές στη θέση του συζύγου της που είχε φυλακιστεί, και την Βερόνικα Τσέπκαλο. Οι δύο τελευταίες διέφυγαν από τη χώρα, υπό την πίεση των αρχών. Οι διαμαρτυρίες του 2020, στις οποίες μετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, καταπνίγηκαν σταδιακά, με χιλιάδες συλλήψεις, εξαναγκασμό σε εξορία και βαριές ποινές φυλάκισης σε βάρος ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Ειδήσεις σήμερα:

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία

Σάλος με τη μητέρα που πετάει φαγητό στο πάτωμα για να φάει το μωρό της - Δείτε βίντεο

Συγκλονίζουν οι συμμαθητές του 11χρονου: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης