Πρόεδρος Κοσόβου: Μέχρι το τέλος του 2022 θα υποβάλουμε αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Πρόεδρος Κοσόβου: Μέχρι το τέλος του 2022 θα υποβάλουμε αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Τι δήλωσε η Βιόσα Οσμάνι  κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα

068_AA_10112022_936535
Η  πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι δήλωσε σήμερα πως η χώρα της θα υποβάλει μέχρι το τέλος του χρόνου αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει προσηλωμένη στις υπό την αιγίδα των Βρυξελλών συνομιλίες με τη Σερβία για την επίλυση των διαφορών τους.

«Θα ανακοινώσω σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ: το Κόσοβο θα υποβάλει την αίτησή του για να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς», δήλωσε η Οσμάνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων --η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία-- βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Όμως το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν έχει υποβάλει αίτηση ακόμα.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, του οποίου ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά επιτυγχάνοντας μια τελική συμφωνία επικεντρωμένη στην αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε η Οσμάνι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του σε ένα διάλογο με το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ. «Όμως ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σύμφωνα με το σύνταγμα», τόνισε ο Βούτσιτς. Στο σύνταγμα της Σερβίας το Κόσοβο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία

Σάλος με τη μητέρα που πετάει φαγητό στο πάτωμα για να φάει το μωρό της - Δείτε βίντεο

Συγκλονίζουν οι συμμαθητές του 11χρονου: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης