Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις για να διαπραγματευτεί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις για να διαπραγματευτεί

Η Μόσχα χαρακτηρίζει καταστροφική τη στάση της Δύσης, αλλά δεν έχει κλείσει εντελώς το «παράθυρο» του διαλόγου

putin_swsies_xr
Όρους που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτοί για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων θέτει η Μόσχα δια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ανοιχτός σε μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει στη Ρωσία μειώνει την πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως εξάλλου είπε μόλις χθες, είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή συνομιλιών, με την προϋπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναζητά τρόπο να λήξει ο πόλεμος. Για την ώρα η Ρωσία ή ο ηγέτης της δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Πούτιν «ήταν, είναι και πάντα θα είναι ανοιχτός σε συνομιλίες».

Εν τω μεταξύ και από άλλες πλευρές ακούγονται εκκλήσεις προς τον Πούτιν να βρεθεί μια διπλωματική λύση για το τέλος του πολέμου, πόσο μάλλον που η κατάσταση επί του στρατιωτικού πεδίου δείχνει ότι η Ρωσία δεν πετυχαίνει τους στόχους της.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ζήτησε να βρεθεί μια διπλωματική λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Είναι μια θέση που εξέφρασε ο Γερμανός ηγέτης στον Ρώσο πρόεδρο σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Κλείσιμο
Η απάντηση του Πούτιν, όπως επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν ότι η δυτική θέση είναι «καταστροφική», καλώντας το Βερολίνο να ξανασκεφτεί τη θέση του. Η Γερμανία έχει παραχωρήσει στην Ουκρανία βαριά όπλα, ενώ εκπαιδεύει και Ουκρανούς στρατιωτικούς, ωστόσο αρνείται ότι συνομιλεί με το Κίεβο για την μεταφορή ή την παραχώρηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Ο Guardian σημειώνει ότι δηλώσεις όπως αυτές δείχνουν ότι μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα, παρά το ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να εμπλακούν σε συνομιλίες – αλλά με τα τρέχοντα δεδομένα το πότε και πώς των συνομιλιών απέχει πολύ. Το Κίεβο, από την πλευρά του, σταθερά απορρίπτει την προοπτική συνομιλιών, εκτός αν η Ρωσία τερματίσει τις επιθέσεις στο έδαφός του και αποσύρει τις δυνάμεις του από τα εδάφη του.



Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Οι πρώτες εικόνες της πρεσβυτέρας μετά τις καταγγελίες - «Ρε άντε φύγετε από εδώ», δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση φρίκης με μητέρα που βασάνιζε την 8χρονη κόρη της - «Μαμά δεν αντέχω άλλο, θα πεθάνω»

Ελένη Τοπαλούδη: Συγκινεί η μητέρα της δημοσιεύοντας την τελευταία φωτογραφία της - «Πού να ήξερα;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης