Ισημερινός: Ο πρόεδρος προκηρύσσει δημοψήφισμα για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική και το περιβάλλον

Ισημερινός: Ο πρόεδρος προκηρύσσει δημοψήφισμα για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική και το περιβάλλον

Οι πολίτες του Ισημερινού θα μπορέσουν να εκφραστούν για οκτώ ζητήματα - Η λαϊκή διαβούλευση θα διεξαχθεί εντός εξήντα ημερών

lasso_ecuador
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο, προκήρυξε χθες Τρίτη με εκτελεστικό διάταγμά του δημοψήφισμα για ζητήματα που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας, της πολιτικής και της περιβαλλοντικής προστασίας, ιδίως για το εάν θα επιτρέπονται στο εξής εκδόσεις πολιτών της χώρας που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών σε άλλα κράτη και το εάν θα πρέπει να μειωθεί το μέγεθος του Κογκρέσου.

«Οι πολίτες του Ισημερινού θα μπορέσουν να εκφραστούν για οκτώ ζητήματα που θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερη (σ.σ. πολιτική) αντιπροσώπευση και θα επιτρέψουν την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Λάσο μέσω Twitter, ανακοινώνοντας πως υπέγραψε το διάταγμα που δίνει πράσινο φως στην οργάνωση του δημοψηφίσματος αυτού.



Η λαϊκή διαβούλευση θα διεξαχθεί εντός εξήντα ημερών, σύμφωνα με το διάταγμα.

Έχει σκοπό την «αύξηση της ασφάλειας των πολιτών», την «ενίσχυση της δημοκρατίας» και την «προστασία του περιβάλλοντος», επιχειρηματολόγησε ο κ. Λάσο, σύμφωνα με τον οποίο «με αυτή τη διαβούλευση, ο Ισημερινός κερδίζει».

Κλείσιμο
Ο αρχηγός του κράτους, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2021, προτείνει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια να μπορούν να εκδίδονται σε άλλη κράτη πολίτες του Ισημερινού που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών ή είναι μέλη διεθνών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Καθώς έχει μετατραπεί σε πύλη εξόδου προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης της κοκαΐνης που παράγεται σε δυο γειτονικές χώρες, την Κολομβία και το Περού, ο Ισημερινός βιώνει τα τελευταία χρόνια θεαματική αύξηση της βίας των συμμοριών που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2021, οι αρχές προχώρησαν σε κατασχέσεις συνολικά 210 τόνων ναρκωτικών, ποσότητας-ρεκόρ.

Στην Κολομβία, τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, οι εκδόσεις στις ΗΠΑ θεωρούνται αποτελεσματική αποτρεπτική μέθοδος.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Λάσο —το κόμμα του οποίου δεν καταλαμβάνει παρά 13 από τις 137 έδρες του κοινοβουλίου— εισηγείται μείωση του μεγέθους του Κογκρέσου, με ελάχιστο αριθμό μελών ανά πολιτικό κόμμα.

Ακόμη, ο κ. Λάσο έχει σκοπό να μειωθούν οι εξουσίες του Συμβουλίου συμμετοχής των πολιτών και κοινωνικού ελέγχου (CPCCS), που είναι αρμόδιο για τους διορισμούς των επικεφαλής διαφόρων αρχών, όπως ο γενικός εισαγγελέας, ο επικεφαλής του ελεγκτικού συνεδρίου, ο συνήγορος του πολίτη, καθώς και των μελών της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η κυβέρνηση του κ. Λάσο προτείνει να προσφέρεται αποζημίωση από το κράτος σε κοινότητες ή αυτόχθονες λαούς που συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική προστασία.

Οι τοπικές εκλογές, στις οποίες θα αναδειχθούν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες των επαρχιών, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 5η Φεβρουαρίου στον Ισημερινό και το δημοψήφισμα πιθανόν θα οργανωθεί ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Από το 2008, στον Ισημερινό έχουν διεξαχθεί τέσσερα δημοψηφίσματα.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Η πρεσβυτέρα άδειασε τη θυρίδα και έβαλε 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της ΜΚΟ

Κακοκαιρία Άριελ: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Οδηγίες προς τους πολίτες

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθησαν θείος και ανιψιά που «έσπρωχναν» στις πιάτσες των ναρκωτικών μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης