Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρικτές οι συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών από τις ρωσικές επιδρομές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρικτές οι συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών από τις ρωσικές επιδρομές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης από τον ΟΗΕ τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είναι «πολύ πιθανό να είναι αυθεντικά»

ukraine_xalasmata
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα ότι από τον Οκτώβριο τα ρωσικά πλήγματα εναντίον κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 αμάχων και έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανείπωτα δεινά.

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Από τις αρχές Οκτωβρίου η Μόσχα εξαπολύει περίπου μία φορά την εβδομάδα μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

«Εκατομμύρια βυθίζονται σε ανείπωτα δεινά και φρικτές συνθήκες διαβίωσης λόγω αυτών των επιδρομών», κατήγγειλε ο Τουρκ σε ανακοίνωσή του. «Αυτό εγείρει σοβαρά προβλήματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο προβλέπει ότι κάθε στόχος που πλήττεται πρέπει να έχει συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό αποτέλεσμα».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Τουρκ επεσήμανε ότι βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης από τον ΟΗΕ τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είναι «πολύ πιθανό να είναι αυθεντικά». Το Κίεβο έχει επισημάνει ότι θα ερευνήσει τυχόν παραβιάσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του.

Η ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν βασανίσει αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Τουρκ ζήτησε και από τις δύο χώρες να δώσουν σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις τους για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες περί εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ομαδικές βαπτίσεις στην «Κιβωτό» με νονά την πρεσβυτέρα - Δείτε φωτογραφίες

Σπύρος Μπιμπίλας: Έχω αρχαιοελληνικό πρόσωπο σαν του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Προκαλούν το οξύθυμο του χαρακτήρα μου» φώναξε ο Φιλιππίδης ενώ κατέθετε η Δροσάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης