Ισραήλ: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν θυμίζουν λαϊκή εξέγερση, αλλά δεν απειλούν το καθεστώς μέχρι στιγμής

Ισραήλ: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν θυμίζουν λαϊκή εξέγερση, αλλά δεν απειλούν το καθεστώς μέχρι στιγμής

Δεν υπάρχει «κανένας πραγματικός κίνδυνο» για την επιβίωση του καθεστώτος του Ιράν αυτή τη στιγμή, εκτιμά ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ

iran_protests
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ εκτίμησε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν αρχίζουν να μοιάζουν με λαϊκή εξέγερση, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν διαβλέπει «κανένα πραγματικό κίνδυνο» για την επιβίωση του καθεστώτος αυτή τη στιγμή.

Οι ιστορικές πανεθνικές διαμαρτυρίες, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μασχά Αμινί τον Σεπτέμβριο, ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών, είναι οι πιο έντονες στις περιοχές όπου ζει η πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων Κούρδων του Ιράν.

Το Ισραήλ, που βρίσκεται σε μια σύγκρουση δεκαετιών με το Ιράν η οποία θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο, παρακολουθεί τις εξελίξεις ακόμη και όταν προσπαθεί να πείσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να σκληρύνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες, που έχουν σκοπό να περιορίσουν το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του ορκισμένου εχθρού του.

«Νομίζω ότι οι διαδηλώσεις έχουν ήδη μετατοπιστεί, σε ένα βαθμό, στη σφαίρα μιας λαϊκής εξέγερσης», δήλωσε ο υποστράτηγος Αχαρόν Χαλίβα, επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Όταν κοιτάτε ορισμένα από τα περιστατικά, ακόμα και τη στιγμή που συμβαίνουν, τη ζημιά σε κρατικούς θεσμούς, σε σύμβολα του κράτους, τον αριθμό των θανάτων, κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ που ανησυχεί πολύ το καθεστώς».

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανέναν πραγματικό κίνδυνο για το καθεστώς», πρόσθεσε, αλλά προειδοποίησε ότι «η προφητεία, στο πλαίσιο της συμπεριφοράς των κοινωνιών, δεν είναι κάτι που επαφίεται στον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, όσο καλός και αν είναι ενδεχομένως».


Ειδήσεις σήμερα:

Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου

H σύζυγος του πατέρα Αντωνίου που μίλησε για συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες για την «Κιβωτό»

Είχα δεχθεί πόλεμο για τον νόμο που επιτρέπει αλλαγή διοικήσεων σε δομές, είπε Μιχαηλίδου για την «Κιβωτό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης