G7: Η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

G7: Η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συζήτησαν πώς να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές της

ypex_g7
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συζήτησαν πώς να βοηθήσουν την Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και συμφώνησαν στην ανάγκη ενός μηχανισμού συντονισμού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συμφώνησαν στο ποιες είναι οι ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ενώ οδεύει προς τον χειμώνα και συμφώνησαν ότι χρειάζεται να υπάρχει ένας συντονιστικός μηχανισμός της G7 για να βοηθήσει την Ουκρανία να διορθώσει, να αποκαταστήσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμης σημασίας υποδομές ενέργειας και υδροδότησης», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί αυτή η ομάδα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Για τη διαχείριση των ρωσικών επιθέσεων

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εξαπολύσει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχουν καταστρέψει έως το 40% του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι στοχοποιεί ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι επικεντρώνεται σε μη στρατιωτικούς στόχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, όπως τη χαρακτηρίζει.

Δόθηκε περισσότερο βάρος στην ανάγκη για απάντηση και άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Έγινε αρκετή συζήτηση για αυτό. Το ποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν τα μεμονωμένα συστήματα και να το στηρίξουν αυτό ίσως δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να αμυνθεί καλύτερα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις με drone και πυραύλους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν κατηγορήσει τον Ιράν ότι έστειλε ‘καμικάζι’ drones στη Ρωσία που έχουν χρησιμοποιηθεί με καταστροφικά αποτελέσματα από τις ρωσικές δυνάμεις σε χτυπήματα κατά ουκρανικών υποδομών, στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Παράταση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Κλείσιμο
Οι χώρες της G7 καλούν επίσης τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που οδεύει στη λήξη της, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης.

«Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη να παραταθεί η συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο διπλωμάτης, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Μούνστερ της Γερμανίας. Διευκρίνισε ότι οι χώρες της G7 στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να «πειστεί η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία».

Οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια ξεκίνησαν και πάλι χθες, Πέμπτη, ύστερα από την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία αυτή που υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία, που λήγει στις 19 Νοεμβρίου, επέτρεψε την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την 1η Αυγούστου, αμβλύνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.





Ειδήσεις σήμερα:

Καμπούρης, με αγκώνες σε ορθή γωνία και... διπλά βλέφαρα ο άνθρωπος του 3.000 μ.Χ.

«Με βίαζε στο δωμάτιο που κοιμόταν με τη μάνα μου» - Η ανατριχιαστική περιγραφή του 17χρονου από τα Πετράλωνα

Τι προβλέπει το «χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς για τον «Προσωπικό Γιατρό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης