Δανία: Παραιτήθηκε η Φρέντερικσεν... και περιμένει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Δανία: Παραιτήθηκε η Φρέντερικσεν... και περιμένει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Η Μέτε Φρέντερικσεν επισκέφτηκε το βασιλικό ανάκτορο στην Κοπεγχάγη και υπέβαλε την παραίτησή της στη Μαργαρίτα Β' - Τι ακολουθεί, μετά τις χθεσινές εκλογές στη Δανία

mette_frederiksen_denmark
Μια μέρα μετά την οριακή της νίκης στις βουλευτικές εκλογές, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της στη βασίλισσα Μαργαρίτα Β'.

Πλάνα από τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης έδειξαν πώς η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός έφτασε στο παλάτι Amalienborg στην Κοπεγχάγη το πρωί της Τετάρτης και έφυγε λίγο αργότερα χωρίς να κάνει κάποια δήλωση. Ωστόσο, σε συζήτηση με τους άλλους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι υπέβαλε την αίτηση παραίτησής της. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με την παρούσα μορφή της», είπε.

Los socialdemócratas de Frederiksen vuelven a vencer en Dinamarca


Η Φρέντερικσεν ηγείται της Δανίας με κυβέρνηση μειοψηφίας από το 2019, η οποία μέχρι στιγμής βασίζεται κυρίως στην υποστήριξη του αριστερού στρατοπέδου στο κοινοβούλιο. Σε μια δραματική εκλογική νύχτα με πλειοψηφία της τελευταίας στιγμής για το «κόκκινο» μπλοκ, ο Φρέντερικσεν ανακοίνωσε στους υποστηρικτές του κόμματος ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα την Τετάρτη.

Με την παραίτησή της, η Φρέντερικσεν άνοιξε το δρόμο για την επιλογή - από τη βασίλισσα - του αρχηγού κόμματος που θα πρέπει να ηγηθεί των βολιδοσκοπήσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Φρέντερικσεν θα λάβει και πάλι αυτή την εντολή. Θα μπορούσε τότε να ξεκινήσει να διερευνά τις δυνατότητες για μια ευρεία κυβέρνηση σε όλο το πολιτικό κέντρο, κάτι που είναι σπάνιο για τη Δανία. Η δεύτερη επιλογή της είναι να ποντάρει στην εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία των 90 από τις 179 έδρες που έχει κερδίσει το κόκκινο μπλοκ, μετά μάλιστα, τον συνυπολογισμό τριών εντολών από τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε.


Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκε για παιδική πορνογραφία ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Νόιερ αποκάλυψε πως έπασχε από καρκίνο του δέρματος - «Έχω κάνει τρεις επεμβάσεις»

Το Twitter επεξεργάζεται και τα «βίντεο επί πληρωμή» μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης