Στενό «πρέσινγκ» στη Μελόνι από ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ζελένσκι: «Βροχή» τα μηνύματα για συνεργασία

Στενό «πρέσινγκ» στη Μελόνι από ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ζελένσκι: «Βροχή» τα μηνύματα για συνεργασία

Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ο Στόλτενμπεργκ - Μαζί θα εργαστούμε διαβεβαιώνει η φον ντερ Λάιεν - Τα μηνύματα Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

26351365
Η Τζόρτζια Μελόνι είναι εδώ και λίγες ώρες η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η κυβέρνησή της την οποία αποτελούν είκοσι τέσσερις υπουργοί και ένας υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό ορκίσθηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο.

Πριν την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Μάριο Ντράγκι στην Τζόρτζια Μελόνι.

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται και η Ιταλία.

26351431


Αμέσως μετά την ορκομωσία της η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή τα μηνύματα από τους ξένους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτούς η ηγεσία της ΕΕ (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ) και του ΝΑΤΟ (Γενς Στόλτενμπεργκ) που έσπευσαν να υπογραμμίσουν και τη σημασία που αποδίδουν στην συνεργασία με τη Ρώμη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διατήρηση του κοινού μετώπου έναντι της Ρωσίας για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τα... «αποκαλυπτήρια» στην Ιταλία για τις απόψεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (κυβερνητικού εταίρου της Μελόνι) ο οποίος θεωρεί ως υπεύθυνο για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση του.

Η Μελόνι έσπευσε να αποκηρύξει τις απόψεις αυτές ξεκαθαρίζοντας ότι η Ιταλία έχει σαφή ευρωατλαντικό προσανατολισμό.

26350421


Ο Ζελένσκι 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχάρη σήμερα την νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας:

«Τα συγχαρητήριά μου στην Τζόρτζια Μελόνι, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας. Εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις του σήμερα».

«Προσβλέπω στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ουκρανία, την Ιταλία και τον κόσμο!», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Θερμά συγχαρητήρια στη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά προς όφελος της ευρωατλαντικής μας οικογένειας και της σταθερότητας της περιοχής μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας και προς όφελος της κοινής μας περιοχής της Μεσογείου και των λαών των δύο χωρών μας.
Στόλτενμπεργκ: Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ

«Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στον διατλαντικό δεσμό και συνεισφέρει ισχυρά στην ασφάλειά μας σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας» ανέφερε ο ΓΓ της Συμμαχία Γενς Στόλτενμπεργκ στο συγχαρητήριο μήνυμά του στο τουίτερ προς την Τζόρτζια Μελόνι, για την ανάληψη των καθηκόντων της.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.: Θα εργαστούμε μαζί

Την πρώτη της επικοινωνία είχε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Καλή πρώτη επικοινωνία με την Τζόρτζια Μελόνι σήμερα.

Θα εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής μας από την Ουκρανία μέχρι την ενέργεια. Ανυπομονώ για μια πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες στο εγγύς μέλλον» ανέφερε με ανάρτησή της στο τουίτερ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Θα παραδοθεί αφού μιλήσει με τον δικηγόρο της η 38χρονη που έριξε το οξύ

Βρετανία: «Ρεύμα» Σούνακ στους Συντηρητικούς, ο Τζόνσον ακολουθεί με διαφορά, μένει πίσω η Μόρντοντ

Βιασμός 12χρονης: Τρεις ακόμη άνδρες παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης