Απεργία στα διυλιστήρια στη Γαλλία: Εξοργισμένοι οδηγοί περιμένουν ώρες για να βάλουν βενζίνη

Απεργία στα διυλιστήρια στη Γαλλία: Εξοργισμένοι οδηγοί περιμένουν ώρες για να βάλουν βενζίνη

Μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς, που περνούν ακόμη και τα... σύνορα για να ανεφοδιαστούν

total_energies
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν ξανά εχθές Κυριακή έξω από πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία, καθώς συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil και παρατείνεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς, που περνούν ακόμη και τα... σύνορα για να εξυπηρετηθούν.

Εδώ και ημέρες, πολλά γαλλικά βενζινάδικα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους λόγω της προαναφερόμενης απεργίας, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στο βορρά της χώρας. Βάσει υπολογισμών του Reuters, οι απεργίες έχουν μειώσει τουλάχιστον κατά 60% τη συνολική παραγωγή των γαλλικών διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα τα πρατήρια να δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση.



Σύμφωνα με την Guardian, ο χρόνος αναμονής των οδηγών στην ουρά σε ορισμένα βενζινάδικα - ιδίως στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς γύρω από το Παρίσι - έφτανε εχθές ακόμα και τις δύο ώρες. Επικαλούμενο γαλλικά ΜΜΕ, το βρετανικό site αναφέρεται στο δημοσίευμά του και σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας οδηγός που περίμενε να βάλει βενζίνη στην περιοχή της Άνω Σαβοϊας - στα νοτιοανατολικά της χώρας - κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές σε άλλον οδηγό στην ουρά, επειδή νόμισε ότι προσπαθούσε να παρακάμψει την ουρά. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται ακόμη, ενώ ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση.

Περίπου το 1/3 των σταθμών καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπισαν εχθές, Κυριακή, προβλήματα εφοδιασμού έναντι ποσοστού 21% που είχαν προβλήματα την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας. Η Γαλλία αποδέσμευσε περισσότερες ποσότητες καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματά της και αύξησε τις εισαγωγές της, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, προσθέτοντας ότι: «Αυτές οι πρόσθετες ποσότητες θα επιτρέψουν την βελτίωση της κατάστασης στη διάρκεια της αυριανής ημέρας».

Κλείσιμο


Tι ζητούν οι απεργοί

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, με φόντο τον πληθωρισμό και τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών ομίλων. Ο ενεργειακός όμιλος TotalEnergies πρότεινε εχθές οι διαπραγματεύσεις για την ετήσια αύξηση μισθών να αρχίσουν αυτό το μήνα, προκειμένου να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή καυσίμων σε ορισμένες από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. «Η TotalEnergies καλεί τον οποιονδήποτε να ενεργεί υπεύθυνα, έτσι ώστε η εταιρία να μπορεί να εφοδιάσει τους Γάλλους στις καλύτερες δυνατές συνθήκες», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η TotalEnergies.

Οι επίσημες μισθολογικές συνομιλίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αρχίσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της ένωσης εργαζομένων CGT που βρίσκεται πίσω από τις απεργίες.



Γάλλοι οδηγοί περνούν τα σύνορα για να ανεφοδιαστούν

Τα βελγικά πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% τις τελευταίες ημέρες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου. Η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Βελγίου, ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο Belga ο Ολιβιέ Νεϊρίνκ, ο τεχνικός διευθυντής της Brafco, της ομοσπονδίας εμπόρων καυσίμων. «Υπάρχουν αποθέματα. Όσο συνεχίζεται η κινητοποίηση στη Γαλλία, είμαστε σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Ο Νεϊρίνκ διαβεβαίωσε ότι ο συμβολικός αποκλεισμός δύο εγκαταστάσεων της TotalEnergies στο Βέλγιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν προκάλεσε προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Code Rouge απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις, σε μια δράση «πολιτικής ανυπακοής» που είχε ως στόχο να καταδείξει την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση.



Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Με μετρό από σήμερα ο Πειραιάς: Παραδίδονται παρουσία του πρωθυπουργού οι τρεις νέοι σταθμοί

«Προσωπική υπόθεση» για τον Πούτιν η έκρηξη στη γέφυρα – Σήμερα οι αποφάσεις για αντίποινα

Κοινό μέτωπο Αθήνας - Καΐρου στα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης