Ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο για να μην εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο για να μην εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ

Κατηγορείται για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα

26294773
Υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σχημάτισαν το Σάββατο ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας, στο Λονδίνο,  ζητώντας να σταματήσει η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για ποινικά αδικήματα από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, στάθηκαν στη σειρά, σε μια γραμμή που εκτεινόταν από τα κάγκελα της περίφραξης του Κοινοβουλίου μέχρι την κοντινή Γέφυρα Ουεστμίνστερ, στην απέναντι όχθη του Τάμεση.

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του Ασάνζ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει με τις αρχές των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσης, που ξεκίνησαν το 2019. «Ήδη συμπληρώθηκαν 3,5 χρόνια. Είναι μια κηλίδα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυβέρνηση Μπάιντεν», τόνισε.

«Ελευθερώστε τον Ασάνζ» και «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Υποστηρικτές του Ασάνζ πρόκειται να συγκεντρωθούν και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ ο 51χρονος Ασάνζ κατηγορείται για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα. Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης