Κριμαία: Μυστήριο με τον οδηγό του φορτηγού που ανατινάχτηκε στη γέφυρα, καμικάζι ή θύμα;

Κριμαία: Μυστήριο με τον οδηγό του φορτηγού που ανατινάχτηκε στη γέφυρα, καμικάζι ή θύμα;

Οι ρωσικές αρχές έχουν εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος - Φέρεται να το είχε πουλήσει - Ο οδηγός ήταν απόλυτα ήρεμος κατά τον έλεγχο στη γέφυρα, δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη - Ανοικτά όλα τα σενάρια

ttuck-ownwr-m
Άγνωστη εξακολουθεί να είναι η ταυτότητα του οδηγού του φορτηγού, το οποίο εξερράγη στη γέφυρα του Κερτς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού.

Είναι ο εικονιζόμενος Μπόρις Γιουσούμποφ από το Κρασνοντάρ στη Ρωσία, ο οποίος πούλησε το όχημα σε άλλο άτομο, το οποίο δεν άλλαξε το όνομα του ιδιοκτήτη. Έτσι στα χαρτιά ιδιοκτήτης φαινόταν ακόμη ο Γιοσούμποφ.

Στον έλεγχο που έγινε για την είσοδο στη γέφυρα, ο οδηγός ήταν ήρεμος, είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά και δεν κίνησε υποψίες στους αστυνομικούς. Το φορτηγό ήταν πλήρως φορτωμένο.



Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το πώς προκλήθηκε η μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα Κερτς, νωρίς το Σάββατο, ένα πλήγμα σε μια κρίσιμης σημασίας υποδομή για τη Ρωσία, αλλά και πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, μέσα στην επικράτειά της.

Ποιος σχεδίασε την επίθεση; Ποιος την εκτέλεσε με τρόπο που μοιάζει υποδειγματικός; Ήταν ο οδηγός σε αποστολή αυτοκτονίας ή ήταν ανυποψίαστος για το ότι το όχημά του είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών; Για την ώρα  καμία πλευρά δεν δίνει σαφείς απαντήσεις.

Ποιος εκτέλεσε την επίθεση

Η Ουκρανία, από νωρίς το Σάββατο έσπευσε να χαιρετήσει το πλήγμα, αλλά επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι οι δυνάμεις της ήταν πίσω από την επίθεση

Κλείσιμο
«Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ο,τιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία, οτιδήποτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία πρέπει να ανακαταληφθεί» έγραψε στο Twitter, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι.

Εξίσου κρυπτική ήταν η ανάρτηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ή οποία εξέδωσε ανακοίνωση παραφράζοντας ένα ποιήμκα του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρας Σεβτσένκο. «Αυγή, η γέφυρα καίγεται όμορφα».


Ανεπίσημα, Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ευθύνονται για την επίθεση στη γέφυρα. Η εφημερίδα Ukrainska Pravda έγραψε και αυτή ότι η SBU ενεπλάκη την επίθεση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εμφανίζονται για την ώρα προσεκτικές. Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρέινσλαου είναι πάντως ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος που απέδωσε ευθέως το σαμποτάζ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα του καλωσορίζει και συγχαίρει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την πράξη τους.

Βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης 

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της πολύ ισχυρής έκρηξης, στις 06:02 του Σαββάτου, όταν στο οδικό τμήμα της γέφυρας βρίσκονταν αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά, μέχρι που κάποια στιγμή εκδηλώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό. 

Στα πλάνα εκτός από το φορτηγό, από το οποίο φαίνεται ότι προήλθε η έκρηξη, περνά και ένα άλλο αυτοκίνητο. 

Το φορτηγό προκάλεσε φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

[ Ukraine War ] Security camera footage of the explosion at the Crimea Bridge




Αποκαθίσταται η κυκλοφορία

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στη γέφυρα, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει αρχίσει ξανά, μετά από πλήρη διαδικασία ελέγχου κατά την είσοδο στη γέφυρα.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι Ευρωπαίοι είδαν στην Πράγα το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν - Καρότο και μαστίγιο από Μητσοτάκη

Αποφυλακίστηκε η απατεώνισσα του Instagram Άννα Σόροκιν και νοίκιασε σπίτι στο Μανχάταν

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τις δοκιμές πυραύλων μέτρο νόμιμης άμυνας μπροστά στις «στρατιωτικές απειλές» των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης