Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Πούτιν, «ξηλώνει» ακόμη έναν διοικητή - Ετοιμάζει νέες επιθέσεις με τον «σκληροπυρηνικό» Καντίροφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Πούτιν, «ξηλώνει» ακόμη έναν διοικητή - Ετοιμάζει νέες επιθέσεις με τον «σκληροπυρηνικό» Καντίροφ

Η απομάκρυνση ενός ακόμη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού αποδεικνύει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική ηγεσία μετά τις ήττες και την ανακατάληψη εδαφών από το Κίεβο

vladimir-putin-009__1_1464203944
Ξηλώνει ημέρα με την ημέρα η Μόσχα υψηλόβαθμους αξιωματούχους Άμυνας ενώ ο Βλάντιμίρ Πούτιν γνωρίζει σημαντικές απώλειες και μια σθεναρή ουκρανική αντεπίθεση που δεν υπολόγιζε όταν ξεκίνησε τον πόλεμο.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, το καθεστώς Πούτιν απέπεμψε διοικητή της ανατολικής στρατιωτική περιφέρειας, τον στρατηγό Αλεξάντρ Τσάικο.

Η απομάκρυνση ενός ακόμη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού αποδεικνύει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική ηγεσία μετά τις ήττες και την ανακατάληψη εδαφών από το Κίεβο.

Το Κίεβο παίρνει πίσω εδάφη που προσάρτησε ο Πούτιν

Σε δύο μέτωπα, στον νότο και στα ανατολικά, προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που κατείχε η Ρωσία σχεδόν από την αρχή του πολέμου.

Αυτό που εκπλήσσει τους δυτικούς παρατηρητές είναι η ταχύτητα με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο υπογράμμισε σε δελτίο τύπου ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», έγραψε στο Facebook.

Κλείσιμο
Κομβικής σημασίας για την Ουκρανία είναι η ανακατάληψη της Χερσώνας και της επαρχίας της στη νότια Ουκρανία.

Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας και για τους δύο εμπόλεμους για διαφορετικούς λόγους. Αν επιστρέψει στην Ουκρανία, θα έχει υπό τον έλεγχο της μια εύφορη περιοχή δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Θα έχει βάλει όμως και την Κριμαία -όπου υπάρχουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ακόμη περισσότερο εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλαση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας αμύνονται.

Στον νότο, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην Χερσώνα, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι Ουκρανοί το έχουν πλέον ανακαταλάβει.

Ο Πούτιν έκανε τον Τσετσένο Καντίροφ υποστράτηγο - Φήμες ότι τον προορίζει για υπουργό Άμυνας

Εμφανής είναι ο προβληματισμός της Δύσης για τη σχέση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Τσετσένο ηγέτη λίγες ημέρες αφότου ο Ραμζάν Καντίροφ απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον κάλεσε να πατήσει «κουμπί» και να ρίξει πυρηνικά.

Μετά τον τρόμο που προκλήθηκε από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Καντίροφ, ο Πούτιν απένειμε στον πρώτο τον βαθμό του υποστράτηγου, συγχαίροντάς τον την ημέρα των γενεθλίων του.

Την ίδια στιγμή, διακινούνται φήμες ότι Καντίροφ διεκδικεί τη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχει σταθεί φανερά στο πλευρό του Πούτιν παρέχοντας στη Μόσχα στήριξη.

«Ρίξε πυρηνικά»

Ο σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ακόμη ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ έγραψε: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου.

Οι δηλώσεις Καντίροφ γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ειδήσεις σήμερα:

90χρονος κέρασε όλο το καφενείο, τους κάλεσε στην κηδεία του και αυτοκτόνησε!

Νέο επεισόδιο σε λύκειο του Αγρινίου, μαθητές και εξωσχολικοί γρονθοκόπησαν καθηγητές

Το άγνωστο παρατσούκλι που έχει δώσει ο βασιλιάς Κάρολος στη Μέγκαν Μαρκλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης