ΟΗΕ: Δημιούργησε θέση Ειδικού Εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία

ΟΗΕ: Δημιούργησε θέση Ειδικού Εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα γίνεται στόχος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με ένα κείμενο που αφορά την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας

un_ass
Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δημιούργησε σήμερα θέση Ειδικού Εισηγητή επιφορτισμένου να παρακολουθεί την καταστολή των αντιπολιτευόμενων στη Ρωσία.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου υιοθέτησαν μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση -η οποία είχε προταθεί από μεγάλο μέρος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με 17 ψήφους υπέρ, ενώ 24 χώρες απείχαν και 6 την καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων η Κίνα, αλλά επίσης η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα γίνεται στόχος με ένα κείμενο που αφορά την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Πριν από την ψηφοφορία, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη Γκενάντι Γκατίλοφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επέκρινε το κείμενο και κατηγόρησε «τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποιούν το Συμβούλιο για πολιτικούς σκοπούς».

Η Μόσχα, η οποία είχε αποχωρήσει από το Συμβούλιο τη στιγμή που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφιζε την αποπομπή της πριν από μερικούς μήνες εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, έχει πάντως καθεστώς παρατηρητή και μπορεί να εκφράζεται στο Συμβούλιο.

Με την απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε την ημέρα των 70ών γενεθλίων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίζεται ένας Ειδικός Εισηγητής αρμόδιος να επιτηρεί «την κατάσταση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου» για μια περίοδο ενός έτους.

Κλείσιμο
Θα πρέπει «να συλλέξει, να εξετάσει και να αξιολογήσει τις πληροφορίες που προέρχονται από όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας».

«Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε μια διαρκή επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία επιταχύνθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ετών», δήλωσε ο πρεσβευτής του Λουξεμβούργου Μαρκ Μπίσλερ, παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο το κείμενο της απόφασης.

«Οι πρόσφατοι δρακόντειοι νόμοι που έχουν στόχο να πνίξουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τις 'ανεπιθύμητες' οργανώσεις, οι σκληρές κυρώσεις για οποιονδήποτε αμφισβητεί την κυβέρνηση ή ακόμη ο μεγάλος αριθμός προσώπων που συλλαμβάνονται στο πλαίσιο διαδηλώσεων, αποτελούν μερικά πρόσφατα παραδείγματα μιας συστηματικής πολιτικής καταπίεσης», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα «επίθεση» Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει το πρωτόκολλο - Δεν θα πέσω στο επίπεδό του»

«Ο γιος μου ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα

90χρονος κέρασε όλο το καφενείο, τους κάλεσε στην κηδεία του και αυτοκτόνησε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης