Nord Stream: Η Σουηδία ολοκλήρωσε την έρευνα - «Σημειώθηκαν εκρήξεις - Ενισχύονται οι υποψίες για σαμποτάζ»

Nord Stream: Η Σουηδία ολοκλήρωσε την έρευνα - «Σημειώθηκαν εκρήξεις - Ενισχύονται οι υποψίες για σαμποτάζ»

Οι έρευνες των σουηδικών αρχών ενίσχυσαν τις υποψίες για «σοβαρό σαμποτάζ» στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική

nordstream_coast_guard_mk2
Την έρευνά τους για το περιστατικό διαρροής στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας, με τα συμπεράσματά τους να ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ. Μετά την ολοκλήρωδση της έρευνας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Το πόρισμα της σουηδικής υπηρεσίες επιβεβαίωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εκρήξεις, οι οποίες «ενιχύουν τις υποψίες για σοβαρό σαμποτάζ».

Sweden reports fourth Nord Stream pipeline leak, Moscow calls for 'objective' investigation | WION


«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη σουηδική οικονομική ζώνη, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς. Η έρευνα στον τόπο του εγκλήματος ενίσχυσε τις υποψίες για σοβαρό σαμποτάζ», ανέφερε ο εισαγγελέας Mats Ljungqvist, ο οποίος ηγείται της προκαταρκτικής έρευνας.

Η έρευνα στην περιοχή των διαρροών, η οποία διεξήχθη από το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομική Αρχή της Σουηδίας, έχει έτσι ολοκληρωθεί. Η υπόθεση υπόκειται σε προδικαστικό απόρρητο και θεωρείται πολύ ευαίσθητη, για τις σουηδικές αρχές.

«Με την υποστήριξη της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει ενσωματωθεί στη σουηδική νομοθεσία, η Σουηδία έχει δικαιοδοσία σε μια εγκατάσταση, όπως αυτή που έχει κατασκευάσει η Nord Stream, στο τμήμα που βρίσκεται εντός της σουηδικής οικονομικής ζώνης» σχολίασε ο εισαγγελέας, απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να ενεργεί νόμιμα στην περιοχή.

Η Σουηδία, η οποία είχε αποκλείσει μία θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς. Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.

Κλείσιμο
Από την σουηδική πλευρά, η υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε την διεύθυνση της έρευνας σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες σουηδικές υπηρεσίες.

Τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι διαρροές στον Nord Stream 1 σταμάτησαν την Δευτέρα, ενώ μικρή διαρροή στον Nord Stream 2 συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την σουηδική ακτοφυλακή.

Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.

Είναι «αδιανόητο» να αποκλειστεί η Μόσχα από την έρευνα για τους αγωγούς Nord Stream

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα "αδιανόητο" να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε άμεσα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για δολιοφθορά στους αγωγούς με κίνδυνο να αχρηστευθούν οριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Στην Γαλλίδα Ανί Αρνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022

Να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους, λέει ο Μητσοτάκης από Πράγα

Εισβολή ενόπλου σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 34 νεκροί, τα 23 παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης