Τσετσενία: Πέθανε σύζυγος ακτιβίστριας - Τον υποχρέωσαν να ξυλοκοπήσει τη γυναίκα του

Τσετσενία: Πέθανε σύζυγος ακτιβίστριας - Τον υποχρέωσαν να ξυλοκοπήσει τη γυναίκα του

Η ακτιβίστρια είχε ταχθεί κατά της επιστράτευσης - Από καραδιακή προσβολή πέθανε ο σύζυγός της - Έστειλαν στον πόλεμο τον γιό

ukraine_serviceman
Σκηνές ασύλληπτης βαρβαρότητας εκτυλίχθηκαν στην Τσετσενία όπου πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Αντάμ Μουράντοφ, σύζυγος ακτιβίστριας που συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επιστράτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Μεμοριάλ», στις 21 Σεπτεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τις γυναίκες που διαδήλωσαν και τη μετέφεραν στο δημαρχείο της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Εν συνεχεία στο δημαρχείο οδήγησαν τους συζύγους τους, τους οποίους ανάγκασαν να ξυλοκοπήσουν τις γυναίκες τους διαφορετικά θα το έκαναν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο Τσετσένος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιμπραγκίμ Γιανγκουλμπάγεφ, στον ιστότοπο «Βέρστκα».

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο 18χρονος γιός του Μουράντοφ, Βαλίντ τηλεφώνησε στους γονείς του και τους είπε ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο το οποίο κατευθύνεται στην Ουκρανία. Δύο μέρες αργότερα ο Βαλίντ Μουράντοφ, τους ανέφρε ότι σύντομα θα τον στείλουν στην πρώτη γραμμή. Την επόμενη μέρα ο πατέρας του Αντάμ Μουράντοφ, πέθανε κατά την διάρκεια της προσευχής από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι αρχές έδωσαν στον Βαλίντ την άδεια να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.

«Οι πηγές μας στην Τσετσενία λένε ότι αυτή τη στιγμή στην οικογένεια Μουράντοφ ασκούνται ισχυρές πιέσεις από την μεριά της αστυνομίας. Απαιτούν από τα μέλη της οικογένειας να κάνουν δηλώσεις στην κάμερα και να διαψεύσουν όσα μεταδίδονται ότι έγιναν κατά παράβαση του νόμου σε βάρος τους και συγκεκριμένα ότι εξανάγκασαν τον Βαλίντ Μουράντοφ να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία και ότι έδειραν την μητέρα του, καθώς η ιστορία αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο στους Τσετσένους», αναφέρει το «Μεμοριάλ».

Ο Αντάμ Μουράντοφ ήταν θείος του Νταούντ Μουράντοφ, τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2020 απέλασαν απο την Ρωσία στην Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο αλλά δεν του δόθηκε. Απελάθηκε πίσω στη Ρωσία, όπου υπέστη βασανιστήρια και κατηγορήθηκε για τρομοκρατική δραστηριότητα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2021 ο Νταούντ πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κέντρο κράτησης στο Γκρόζνι. Ήταν 19 ετών. Η σορός του δεν παραδόθηκε στους συγγενείς του για την ταφή.

Στην αντιπολεμική διαδήλωση που είχε γίνει στο Γκρόζνι, αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση συμμετείχαν μερικές δεκάδες γυναίκες. Αρχικά οι αρχές της Τσετσενίας αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, ωστόσο αργότερα την σύλληψη των γυναικών επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Κλείσιμο
Ο Καντίροφ χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν σε τέτοιες διαδηλώσεις «εχθρούς του λαού» δηλώνοντας ότι θα στείλει τους συγγενείς τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρή τουρίστρια που έπεσε από τον λόφο του Αρείου Πάγου

Τι αλλάζει στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Εκτροχιάστηκε ο Μπαχτσελί: Η κυριαρχία των νησιών του βορείου Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης