Πόλεμος στην Ουκρανία - Telegraph: Η Ρωσία στέλνει τρένο με πυρηνικά στο μέτωπο της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία - Telegraph: Η Ρωσία στέλνει τρένο με πυρηνικά στο μέτωπο της Ουκρανίας

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν στέλνει μήνυμα στη Δύση - Φόβοι ότι ο Πούτιν μπορεί να... πατήσει το κουμπί μέσα στον Οκτώβριο

nukes-m
Εντείνεται ο φόβος για τη χρήση πυρηνικών από το Κρεμλίνο, με τη Δύση να προειδοποιεί πως θα «υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις» σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατήσει το «κουμπί». «Μήνυμα» από το καθεστώς του Κρεμλίνου προς τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κίεβο ενδέχεται, σύμφωνα με ειδικό, να αποτελούν οι εικόνες αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω σε τρένο.

Στις εικόνες διακρίνεται, ειδικότερα, ένα τρένο να κινείται στην κεντρική Ρωσία, φορτωμένο με οχήματα και εξοπλισμό, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία. Η μετακίνηση εντοπίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, το τρένο συνδέεται με την 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων.



Κλείσιμο


«Το τρένο μεταφέρει εξοπλισμό για τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η μονάδα αυτή είναι αρμόδια για πυρηνικά βλήματα, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη διανομή τους», είπε.

Αν και σύμφωνα με τον ειδικό το βίντεο δεν συνιστά απόδειξη «προετοιμασίας» για πλήγματα με πυρηνικά, ο ίδιος εξήγησε ότι έρχεται στο φως μετά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας για τον «πολύ υψηλό» κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα. «Μπορεί να είναι μια μορφή μηνύματος στη Δύση ότι η Μόσχα το κλιμακώνει», είπε ο Μούζικα αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανώς να μετακινεί τον οπλισμό αυτό ενόψει ασκήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεών της (RSVN), την κύρια μονάδα πυρηνικής αποτροπής της Μόσχας. «Οι δυνάμεις RVSN της Ρωσίας συνήθως προχωρούν σε εκτεταμένες ασκήσεις την περίοδο του φθινοπώρου», είπε ο Μούζικα.

«Η Ρωσία ίσως διεξάγει ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής Grom («κεραυνός») τον Οκτώβριο, άρα το τρένο αυτό μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας».

Εν τω μεταξύ, το NATO έχει προειδοποιήσει τα μέλη του ότι η Ρωσία πιθανόν θα δοκιμάσει την τορπίλη «Ποσειδώνας» η οποία μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Η δοκιμή πιθανόν θα γίνει σε θάλασσα κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Telegraph, σημειώνει τέλος, ότι οι κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι «όλο και πιο απελπισμένος έπειτα από μια σειρά ντροπιαστικές ήττες στο πεδίο της μάχης» στη δυτική Ουκρανία.

Τρόμος από μήνυμα Καντίροφ σε Πούτιν: Ρίξε πυρηνικά!

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου.

Οι δηλώσεις Καντίροφ γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.


Ειδήσεις σήμερα:

«Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες» υπέγραψε ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη

Την Τετάρτη η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου

Οικονόμου: Η Αθήνα είναι «ανοιχτή» σε συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Πράγα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης