Ενεργειακή κρίση - ΕΕ: Μετά την εισβολή, η ΕΕ μείωσε την κατανάλωση ρωσικού αερίου στο 9%

Ενεργειακή κρίση - ΕΕ: Μετά την εισβολή, η ΕΕ μείωσε την κατανάλωση ρωσικού αερίου στο 9%

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία, Μάτι Μαασίκας μίλησε για την ενεργειακή εξάρτηση της Ένωσης από τη Ρωσία

plafon_fysiko_aerio_mk
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε απότομα την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής, όπως δήλωσε ο Εσθονός διπλωμάτης και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία, Μάτι Μαασίκας, σε συνέντευξή του στο RBC-Ukraine.

«Όταν ξεκίνησε η εισβολή, το 40% του φυσικού αερίου στην ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία. Τώρα είναι στο 9%, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη κύρωση για αυτό. Η ΕΕ κατάλαβε και τελικά συμφώνησε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής», δήλωσε ο Εσθονός διπλωμάτης.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι επί του παρόντος η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να απαλλαγούν πλήρως από τις ρωσικές εισαγωγές.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 27 Σεπτεμβρίου υπήρξαν αναφορές για τρεις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 - δύο στον πρώτο και μία στον δεύτερο. Τα περιστατικά συνέβησαν κοντά στις ακτές της Δανίας και συνέπεσαν με την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου "Baltic Stream", το οποίο επιτρέπει την προμήθεια έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω του εδάφους της Δανίας.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι τα περιστατικά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα «πράξεων επικίνδυνου σαμποτάζ».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του αερίου

Ο 56χρονος στην Καβάλα ήταν κακότροπος και έβριζε μονίμως - Ζητούσε χρήματα από κληρονομιά της 31χρονης για να αγοράσει κατσίκια

Ο Ερντογάν στην Πράγα με τους κανόνες Ευρώπης και Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης