Nord Stream: Πολύ νωρίς να πούμε αν έγινε σαμποτάζ, λένε οι ΗΠΑ

Nord Stream: Πολύ νωρίς να πούμε αν έγινε σαμποτάζ, λένε οι ΗΠΑ

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση

nord_stream_2
Οι ΗΠΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους για την υπόθεση της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υποδομή.

Παρά τις ανησυχίες των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Πολωνία και η Σουηδία που μιλούν ευθέως για σαμποτάζ, ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει ότι επρόκειτο για δολιοφθορά, δήλωσε σήμερα

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Πολλοί από τους εταίρους μας, νομίζω, έχουν αποφανθεί ή πιστεύουν πως είναι δολιοφθορά. Εγώ δεν είμαι σε θέση να μπορώ να σας το πω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ακόμη.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, ο στρατιωτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε: «Δεν είχαμε καμία απολύτως εμπλοκή».

Εν τω μεταξύ, οι  ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές από δολιοφθορές, μετά την επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλο και περισσότεροι ηγέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, η οποία είπε ότι επρόκειτο για «εσκεμμένες ενέργειες. Δεν είναι ατύχημα».

Κλείσιμο
Οι επιθέσεις ανέβασαν ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές και οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν εάν άλλοι αγωγοί ή τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν να είναι επόμενοι.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζει όλους. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια.Η σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.


Ειδήσεις σήμερα:

Nord Stream: Φόβοι ότι το σαμποτάζ θα οδηγήσει στην οριστική του αχρήστευση

Πολυτεχνειούπολη: «Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου» λέει η ανθυπαστυνόμος

Βούλα: Επιτέθηκε με βαριοπούλα στην εν διαστάσει σύζυγό του - «Φοβάμαι ότι θα ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης