Τουρκία: Τέλος οι κάρτες MiR που γίνονταν ανάρπαστες από Ρώσους - Είχαν ασκήσει πιέσεις οι ΗΠΑ

Τουρκία: Τέλος οι κάρτες MiR που γίνονταν ανάρπαστες από Ρώσους - Είχαν ασκήσει πιέσεις οι ΗΠΑ

Αποχώρησαν όλες οι τουρκικές τράπεζες από το ρωσικό σύστημα πληρωμών - Πώς λειτουργεί

τουρκια-αποχωρηση729
Την πόρτα της εξόδου από το ρωσικό σύστημα καρτών, γνωστό και ως Mir, αναμένεται να διαβούν οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, σε ακόμη μία ένδειξη του πώς οι δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ αναγκάζουν τις τρίτες χώρες να αποστασιοποιηθούν από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τις τράπεζες Turkiye Halk, TC Ziraat και Turkiye Vakiflar, οι οποίες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του ρωσικού συστήματος, παρότι η Άγκυρα εξακολουθεί να απέχει από τη στρατηγική των κυρώσεων, διατηρώντας ανοιχτούς τους δίαυλους συνεργασίας με το Κρεμλίνο.

Η εν λόγω απόφαση όπως αναφέρει το newmoney.gr συνιστά αποτέλεσμα των πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή των τουρκικών τραπεζών στο Mir θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε το «παρών» στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Nureddin Nebati.

Είχε προηγηθεί η σαφής προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κλείνουν νέες συμφωνίες ή επεκτείνουν τις ήδη υπάρχουσες με τον ρωσικό πάροχο καρτών. Ένα ηχηρό καμπανάκι και για την Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιδιωτικές τράπεζες Turkiye Is Bankasi και Denizbank ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους από το ρωσικό σύστημα, προλειαίνοντας το έδαφος και για τις υπόλοιπες. Ας σημειωθεί ότι οι κάρτες Mir είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ανάμεσα στους Ρώσους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον στα ταξίδια προς την Τουρκία και όσες χώρες διατηρούν «ανοιχτά» τα σύνορα με τη Μόσχα.

Το σύστημα Mir


Εισήχθη και άρχισε να εφαρμόζεται το 2014 ως τρόπος για να ξεπεραστούν πιθανά εμπόδια στα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς αρκετές ρωσικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση στις αμερικανικές Visa και MasterCard λόγω του καθεστώτος κυρώσεων εναντίον τους.

Οι πρώτες κάρτες που δούλευαν στο σύστημα Mir ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2015.  Η Sberbank, η κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας, άρχισε να τις εκδίδει τον Οκτώβριο του 2016.

Μέχρι το τέλος του 2016, είχαν εκδοθεί 1.76 εκατομμύρια κάρτες Mir από 64 τράπεζες, οι οποίες έφτασαν τα 37 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2018. Το Mir προωθείτο κυρίως από την ρωσική κυβέρνηση, με την προτεινόμενη νομοθεσία να επιβάλλει ότι όλες οι πληρωμές της κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να γίνονται μέσω του συστήματος μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Κλείσιμο
Την 1η Μαΐου του 2017 τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που υποχρεώνει τις τράπεζες να υιοθετήσουν το Mir για τις καταβολές επιδομάτων πρόνοιας και συντάξεων. Το σύστημα εντέλει εισήχθη στην Νότια Οσσετία και, τελικά, το 2019 στην Τουρκία.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλική παρέμβαση για τις τουρκικές απειλές: Οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Nord Stream: Τα δύο σενάρια για τις εκρήξεις - Με δύτες ή drones το σαμποτάζ

Ζωγράφου: Ο «Έσκο» ετοιμαζόταν για μακελειό πριν συλληφθεί - Η «ακτινογραφία» των συμμοριών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης