Ιράν: Θάνατο των διαδηλωτών για την Μάχσα Αμινί ζητούν οι οπαδοί του καθεστώτος - 50 οι νεκροί

Ιράν: Θάνατο των διαδηλωτών για την Μάχσα Αμινί ζητούν οι οπαδοί του καθεστώτος - 50 οι νεκροί

Για «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις υπέρ της μιλά η κυβέρνηση της Τεχεράνης

iran_eksegersi_xr
Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης φαίνεται ότι είναι πλέον το Ιράν καθώς την Παρασκευή οποαδοί του καθεστώτος που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος απείλησαν ανοιχτά με θάνατο όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μεταδίδει ο Guardian, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όσοι προσβάλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές χαρακτήριζαν «στρατιώτες του Ισραήλ» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ζητώντας επίσης «θάνατο στις ΗΠΑ» και «θάνατο στο Ισραήλ».



Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, δε, ότι οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις και τα απειλητικά μηνύματα ήρθαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν ότι θα κατέβουν στον δρόμο για να σταματήσουν την «μοχθηρή στρατηγική του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς».

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «αυθόρμητες» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις του Ιράν, όπως έχει συμβεί, άλλωστε, και στο παρελθόν όποτε υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος

Κλείσιμο


Εντωμεταξύ ο τελευταίος απολογισμός από την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής έκανε λόγο για 50 νεκρούς στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί με την κρατική τηλέοραση του Ιράν να «απαντά» αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 35.



Όπως σχολιάζει το Associated Press οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή αμφισβήτηση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση καθώς τα τελευταία 24ωρα ακούγονται συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «οι μουλάδες πρέπει να φύγουν».





Τοπικές αρχές σε διάφορες επαρχίες του Ιράν έχουν ανακοινώσει συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ η οργάνωση Committee to Protect Journalists με έδρα την Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι με αρκετούς εξ αυτών να έχουν συλληφθεί σε νυχτερινές επιδρομές ανδρών των αρχών ασφαλείας που δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας


Επιδημία Έμπολα: Στους 4 οι νεκροί από τον ιό στην Ουγκάντα


Η τελευταία παράσταση του Ρότζερ Φέντερερ ήταν γιορτή για το τένις - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης