Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία - Μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Άντερσον αναλαμβάνει η ακροδεξιά

Πολιτικός σεισμός στη Σουηδία - Μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Άντερσον αναλαμβάνει η ακροδεξιά

Το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε ψήφους και πλέον ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους συντηρητικούς μετριοπαθείς, τους χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους

Magdalena-Andersson-Sweden
Αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπικό στη Σουηδία, ύστερα από μία σκληρή εκλογική μάχη την περασμένη Κυριακή με το τετρακομματικό μπλοκ της δεξιάς-ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να βάζει στο περιθώριο την απερχόμενη πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Μετά την καταμέτρηση των περίπου 200.000 ψήφων που προέρχονται από εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και από επιστολικές ψήφους, το πολιτική σκηνικό ξεκαθάρισε σήμερα στη σκανδιναβική χώρα.

Αφότου παραδέχθηκε την ήττα της, η Μαγκνταλένα Άντερσον θα ανακοινώσει την παραίτησή της εντός της ημέρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η Άντερσον, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας μόλις πέρυσι, δήλωσε ότι αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αντίπαλοί της έχουν κερδίσει.

Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κυβερνητικοί τους εταίροι κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Όπως αναφέρει το Euronews, η Μαγκνταλένα Άντερσον προσέρχεται σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Αντρέας Νορλέν για να του ανακοινώσει ότι παραιτείται ώστε να την απαλλάξει των καθηκόντων της.

Κλείσιμο
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει από σήμερα ο Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος διαθέτει μαζί με τον συνασπισμό δεξιών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών δυνάμεων οριακή πλειοψηφία 176 ψήφων έναντι των 173 των Σοσιαλδημοκρατών.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ήρθε τρίτο σε ψήφους, ο ίδιος αναμένεται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Σουηδία, κάτι που δεν προδιαγράφεται εύκολο, απαιτούνται τουλάχιστον 175 έδρες.

Η συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» θεωρείται μάλλον δεδομένη καθώς έλαβε τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στα κόμματα του δεξιού συνασπισμού, αν και θεωρείται απίθανο να δοθεί στον αρχηγό του Τζίμι Άκεσον εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν τα άλλα κόμματα.

Όπως γράφει η «Washington Post», το κόμμα του Άκεσον εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή το 2010 και έκτοτε διαγράφει ανοδική πορεία.

Το 2012 εισήγαγε την πολιτική της «μηδενικής ανοχής κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού», αλλά νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η μετανάστευση μουσουλμάνων αποτελεί την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιοι θα κυβερνούν στη Σουηδία

Το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε ψήφους και πλέον ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους συντηρητικούς μετριοπαθείς, τους χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει μια ισχνή πλειοψηφία (με μόλις τρεις έδρες) στο σουηδικό κοινοβούλιο, αποσπώντας 176 έδρες έναντι 173 του Σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού της Άντερσον.

«Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα δεξιά του κέντρου, με ναζιστικές ρίζες στον κόσμο», είχε δηλώσει πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κάρλσταντ, Τομπίας Χιμπινέτ.

«Ακόμη και αν το κόμμα επισήμως καταγγέλλει τις ιδεολογικές του ρίζες, αυτό το υπόβαθρο παραμένει γιατί το κόμμα συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σώσει τους γηγενείς λευκούς Σουηδούς».

Ως μεγαλύτερο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού, οι Σουηδοί Δημοκράτες» μπορεί να διορίσουν πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του μετριοπαθούς κόμματος Κρίστερσον θα προτιμούσε μια κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων, με κοινοβουλευτική στήριξη από τους «Σουηδούς Δημοκράτες» και όχι τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει δεκτό από τον επικεφαλής των «Σουηδών Δημοκρατών», Τζίμι Οκεσον.

Ο ίδιος, μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων βρέθηκαν χθες στα γραφεία των Συντηρητικών, σε μία επίσκεψη που τα σουηδικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν συμβολική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης