Δεν υπάρχει αίτημα ΟΗΕ για αποχώρηση Καντάφι

Δεν υπάρχει αίτημα ΟΗΕ για αποχώρηση Καντάφι

Η αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δεν υπάρχει ως αίτημα στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά τη ζητά η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στο Αλγέρι.

Δεν υπάρχει αίτημα ΟΗΕ για αποχώρηση Καντάφι

Η αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δεν υπάρχει ως αίτημα στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά τη ζητά η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στο Αλγέρι.

"Είναι αληθές ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν ζητούν την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, όμως εμείς τη ζητούμε. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή θέση, της ομάδας επαφής (...) της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αλγερινό ομόλογό του Μουράντ Μεντελσί.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι η θέση του Αραβικού Συνδέσμου είναι ότι "όταν ένας αρχηγός κράτους χρησιμοποιεί τα κανόνια του και τα όπλα του κατά του πληθυσμού, θα πρέπει να φύγει" και σημείωσε ότι ο λίβυος ηγέτης "έχει χάσει όλη του τη νομιμότητα".

Ο Ζιπέ υπογράμμισε ωστόσο ότι "η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν αποτελεί η ίδια αυτοσκοπό", συντασσόμενος κατ' αυτόν τον τρόπο με τη θέση της Αλγερίας υπέρ μιας "πολιτικής λύσης".

Όμως αυτή η πολιτική λύση εξαρτάται από μια "αυθεντική κατάπαυση του πυρός" και από το γεγονός ότι ο Καντάφι "πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία".

Κλείσιμο

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει "πολύ στενές σχέσεις" με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, το οποίο αναγνώρισε πρώτη η Γαλλία και ακολούθησαν κι άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, ο Μεντελσί υπενθύμισε ότι η χώρα του ακολουθεί τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία έχει φτιάξει έναν οδικό χάρτη για την ειρηνική επίλυση της λιβυκής σύγκρουσης. Οι δύο οργανισμοί δεν έχουν αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Παράλληλα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι μια "μεγάλη συνέλευση" στην οποία θα μετάσχουν όλοι οι αρχηγοί φυλών και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Λιβύης θα διεξαχθεί στη Ρώμη, "μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα".

"Διακόσια ως 300 άτομα" θα μετάσχουν σε αυτήν τη συνέλευση και αυτοί "θα εκπροσωπούν πραγματικά όλη τη Λιβύη", προσέθεσε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rai 1.

Ο ιταλός υπουργός ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή αύριο "συμφωνίας συνεργασίας" για τη μετανάστευση με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή αποβλέπει στην "πρόληψη και την καταπολέμηση της συρροής λαθρομεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της προβληματικής των επαναπατρισμών".

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) συμμετέχει επίσης στη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεσμεύεται "από σήμερα για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών και δείχνει την αποφασιστικότητα της Λιβύης για τη διατήρηση της συνεργασίας της με την Ιταλία", σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή στη Λιβύη.

Παράλληλα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη καταστράφηκε σήμερα την αυγή από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ.

Το ξενοδοχείο Wenzrik που καταστράφηκε βρίσκεται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και κτίρια της έδρας της ραδιοτηλεόρασης, τα οποία είχαν βρεθεί και παλαιότερα στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Το ξενοδοχείο είχε ήδη πληγεί από προηγούμενο βομβαρδισμό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης