Θερμή συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με την ηγέτιδα του Σιν Φέιν: Θα υπηρετήσω «όλους τους πολίτες» της Βόρειας Ιρλανδίας

Θερμή συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με την ηγέτιδα του Σιν Φέιν: Θα υπηρετήσω «όλους τους πολίτες» της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο 73χρονος βασιλιάς έχει ξεκινήσει περιοδεία στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την κηδεία της Ελισάβετ.

26185104
Ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε σήμερα την ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία για τα «απίστευτα καλά λόγια της» για τη μητέρα του, την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, άλλη μια ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού με το Στέμμα.

Η Μισέλ Ο’Νιλ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, λέγοντας ότι αισθάνεται ευγνώμων για «τη σημαντική συμβολή και τις αποφασιστικές προσπάθειες της Ελισάβετ για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης» και ότι «έδωσε το παράδειγμα». Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Κάρολο, ενώ πολλά άλλα υψηλόβαθμα μέλη του Σιν Φέιν του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

26187146


Ο IRA, που τερμάτισε την ένοπλη εκστρατεία του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση του 1979, στην οποία σκοτώθηκε ο μεγάλος θείος του Καρόλου, Λόρδος Μαουντμπάντεν. Ο ίδιος ο Κάρολος ήταν επίτιμος επικεφαλής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, μέλη του οποίου σκότωσαν 13 Ρωμαιοκαθολικούς διαδηλωτές το 1972, στη σφαγή της Ματωμένης Κυριακής.

26187132
Κλείσιμο


Οι σχέσεις μεταξύ του Σιν Φέιν και της βασιλικής οικογένειας πήραν άλλη τροπή το 2012, όταν η Ελισάβετ αντάλλαξε χειραψία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες, έναν πρώην διοικητή του IRA, στο Μπέλφαστ.

26184830


Στην πρώτη του επίσκεψη στη Β. Ιρλανδία με την νέα ιδιότητά του, ο Κάρολος έσφιξε θερμά το χέρι της Ο’Νιλ και είπε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα απίστευτα καλά λόγια που είπατε για τη μητέρα μου». «Έπαιξε μεγάλο ρόλο εδώ όσον αφορά τη συμφιλίωση… Είναι το τέλος μιας εποχής», απάντησε η Ο’Νιλ. «Είναι», συμφώνησε ο βασιλιάς. «Πώς το λένε; Δεν μπορείς να διαβάσεις τις νεκρολογίες σου και όλα τα ωραία πράγματα που λένε για σένα. Πολύ απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Ο Κάρολος αντάλλαξε επίσης χειραψία με το στέλεχος του Σιν Φέιν Άλεξ Μάσκι, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε μια ομιλία του ο Μάσκι είχε δηλώσει ότι η βασίλισσα έδειξε η ίδια πώς να ξεπερνάει κανείς τα εμπόδια και ενθάρρυνε τη συμφιλίωση.

26184834


Ο 73χρονος βασιλιάς έχει ξεκινήσει περιοδεία στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την κηδεία της Ελισάβετ. Στη Βόρεια Ιρλανδία χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους γύρω από το Κάστρο Χίλσμπορο, την επίσημη κατοικία του μονάρχη, για να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά και για να δουν από κοντά τον Κάρολο. Ο βασιλιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε και αντάλλαξε χειραψία και λίγα λόγια με τους συγκεντρωμένους ενώ το πλήθος έψαλλε τον ύμνο «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά».

Στην ομιλία του στο τοπικό κοινοβούλιο, ο Κάρολος υποσχέθηκε ότι θα υπηρετεί «όλους τους κατοίκους» της Βόρειας Ιρλανδίας. Πριν να επιστρέψει στο Λονδίνο, θα παραστεί σε μια λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κένταυρος» της Omicron - Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο βρήκε την «αχίλλειο πτέρνα» της Ρωσίας, αλλά ο Πούτιν δεν εγκαταλείπει


Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Μπιμπίλα - Νίνου θα ζητήσει η πλευρά Φιλιππίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης