Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Μπάκιγχαμ η σορός της - Δείτε βίντεο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Μπάκιγχαμ η σορός της - Δείτε βίντεο

Το φέρετρο, έπειτα από ένα «ταξίδι» 55 λεπτών στους δρόμους του βροχερού Λονδίνου, μεταφέρθηκε στο Παλάτι - Από το απόγευμα της Τετάρτης η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα

elizebeth-m3
Πέντε λεπτά μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), το μακρύ ταξίδι της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ για το «σπίτι» της, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, έφτασε στο τέλος του.

Οι πύλες του επιβλητικού παλατιού άνοιξαν, για να υποδεχτούν τη νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό της 96χρονης μονάρχη, της μακροβιότερης που γνώρισε η Βρετανία και ο κόσμος.

Προηγουμένως, λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) είχε προσγειωθεί στο Λονδίνο το αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Tο φέρετρο με τη σορό της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου. Στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση με πτήση της RAF, από το αεροδρόμιο της σκωτσέζικης πόλης, με τελικό προορισμό το Λονδίνο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολντ. Εκεί, μεταξύ άλλων, το υποδέχτηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Στις 21:10, η νεκροφόρα ξεκίνησε τη σύντομη διαδρομή της για το Μπάκιγχαμ. Σε μία πένθιμη πορεία στο βροχερό Λονδίνο, οι δρόμοι ήταν κλειστοί και του οχήματος προπορεύονταν τρεις άνδρες της Τροχαίας, πάνω στις μηχανές τους. Πολλοί Λονδρέζοι, αλλά και τουρίστες, κατέγραφαν τις ιστορικές στιγμές με τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς η αυτοκινητοπομπή πλησίαζε τα ανάκτορα.

Εκεί, πίσω από τις προστατευτικές μπάρες της Αστυνομίας, χιλιάδες κόσμου περίμεναν υπομονετικά, για να δουν -έστω και από μακριά- το αυτοκίνητο με το φέρετρο να μπαίνει στο παλάτι.

Κλείσιμο


Η σορός της βασίλισσας συνοδευόταν από τη βασιλική πρίγκιπισσα, Άννα και τον σύζυγό της, αντιναύαρχο Σερ Τίμοθι Λόρενς. Στις 22:05 ώρα Ελλάδος, έπειτα από ένα «ταξίδι» 55 λεπτών στη βρετανική πρωτεύουσα, η νεκροφόρα έφτασε στις πύλες του Μπάκιγχαμ, που άνοιξαν για να την υποδεχτούν.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, περίμεναν το φέρετρο στο Παλάτι. Παρόντες και ο πρίγκιπας με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ.

Δείτε βίντεο:



In full: Late Queen Elizabeth’s coffin arrives at Buckingham Palace on her final journey home


Το φέρετρο της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Bow Room του Μπάκιγχαμ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα εκτεθεί στο Ουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής από τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) έως τις 20:30 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

coffin_night_1


coffin_night_2


26187565
26187563
26187562
26187560
26187561


nyxta_soros_dromos


Ουρές χιλιομέτρων στο Λονδίνο

Ήδη πολλοί θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας έχουν στήσει σκηνές στα πεζοδρόμια, με την Ντάουνινγκ Στριτ να διαμηνύει ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές στους παρευρισκόμενους.

Από την πλευρά της η σιδηροδρομική εταιρεία Network Rail προειδοποίησε για μια «άνευ προηγουμένου ζήτηση» και η Transport for London είπε ότι ορισμένοι σταθμοί θα μπορούσαν να κλείσουν εάν υπάρχουν προβλήματα ελέγχου του πλήθους.

Παράλληλα, ο οργανισμός UKHospitality είπε ότι τα ξενοδοχεία είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις μετά τον θάνατο της Βασίλισσας την περασμένη Πέμπτη. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των ξενοδοχείων έφτασαν έως και τέσσερις φορές ψηλότερα σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα και η ζήτηση για διαμονή στο Λονδίνο το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.


«Τεράστια αναμονή»
Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν στο κέντρο του Λονδίνου για την πομπή αυτή, κατά την οποία θα σημάνει η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν και θα ριφθούν κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Παρκ.

Πολλοί περισσότεροι αναμένεται να προσπαθήσουν να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στην βασίλισσά τους από σήμερα ως την Δευτέρα το πρωί στο Ουέστμινστερ.

Ο Τύπος αναφέρεται σε έως και 750.000 που αναμένεται να σχηματίσουν ουρά τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων. Στη Σκωτία 33.000 άνθρωποι αποχαιρέτισαν ήδη την βασίλισσά τους στον καθεδρικό του Εδιμβούργου.



"Αναμένουμε τεράστια ουρά αναμονής από αύριο το πρωί", δήλωσε ένας φρουρός ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί κοντά στο Ουέστμινστερ. "Πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα!", πρόσθεσε. "Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο (...) το αισθανόμαστε ότι έρχεται και θα είναι τεράστιο", σημείωσε.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, το βράδυ, η πριγκίπισσα Άννα ευχαρίστησε τον κόσμο για την τόση "αγάπη και τον σεβασμό" που δείχνουν στην εκλιπούσα μητέρα της.

"Είχα την τύχη να μοιραστώ τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής της πολύ αγαπημένης μου μητέρας. Ήταν τιμή και προνόμιο να τη συνοδεύσω στο τελευταίο της ταξίδι", πρόσθεσε η πριγκίπισσα, το μόνο παιδί της βασίλισσας που συνόδευσε τη σορό της από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο.

Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει τη Δευτέρα παρουσία περίπου 500 ξένων αξιωματούχων και πολλών μελών βασιλικών οικογενειών, αλλά όχι ηγετών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας ή της Μιανμάρ.

Η κηδεία της, μια πρόκληση ασύγκριτης κλίμακας για την ασφάλεια, αναμένεται να είναι μεγαλειώδης, καθώς θα πρόκειται για το τελευταίο αντίο ενός λαού που στην πλειονότητά του δεν έχει γνωρίσει από τότε που γεννήθηκε άλλον μονάρχη από την Ελισάβετ Β' .




Ειδήσεις σήμερα:

Στα 33.590 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και 129 θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα

Το Κίεβο ζητά από τη Δύση όπλα για να «απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη»

«Ο Φιλιππίδης μου είπε να πάρω μια κοπέλα και να της πω να μη μιλήσει», κατέθεσε ο Μπιμπίλας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης