Άρθρο της Roberta Metsola στο «Θέμα»: Η Ευρώπη μας μπορεί να είναι περισσότερα

Άρθρο της Roberta Metsola στο «Θέμα»: Η Ευρώπη μας μπορεί να είναι περισσότερα

H Προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου  αρθρογραφεί στο «Θέμα» για τις προκλήσεις και τον σκληρό χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αλλά και τη δυναμή της να τις υπερβαίνει

Roberta_Metsola2
«Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη δοκιμάζεται. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί. Για μία ακόμα φορά θα χρειαστεί να συνεργαστούμε. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί. Και για μία ακόμα φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαδραματίσει τον ρόλο του τονίζει στο άρθρο της στο «Θέμα» η Προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ολο το άρθρο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ώς εξής:

«Η Ιστορία της Ευρώπης έχει σφυρηλατηθεί μέσα από κρίσεις. Σε κάθε σημείο της σύγχρονης Ιστορίας, όποτε η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίσιμη συγκυρία, η απάντησή μας ήταν να έρθουμε πιο κοντά. Το δόγμα αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις χειρότερες καταιγίδες και επέτρεψε στα θεσμικά μας όργανα να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των πολιτών. Μας επέτρεψε να κάνουμε αισθητή διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό δόγμα θέτει συστηματικά τη συνεργασία πάνω από τον ανταγωνισμό.
075_economou-robertam220624_npCeΧΧ

Εχει δημιουργήσει ευημερία, ισχυρές δημοκρατίες, ακλόνητη προστασία των ατομικών ελευθεριών. Μόνο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε καταρρεύσεις τραπεζών, κρίσεις δημόσιου χρέους, μεταναστευτικές πιέσεις και, στη συνέχεια, μια παγκόσμια πανδημία, προκλήσεις που όμοιές τους δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Ολα αυτά τα γεγονότα συσπείρωσαν την Ευρώπη. Αναδυθήκαμε ισχυρότεροι.

Αυτή η βάση, αυτή η ενότητα δοκιμάζεται σήμερα ξανά μέσα στην τέλεια καταιγίδα που έχουν δημιουργήσει ο πόλεμος στο κατώφλι μας, ο πρωτοφανής πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας, η κλιματική καταστροφή που ξηραίνει τους ποταμούς μας και καίει τα δάση μας, η επισιτιστική ανασφάλεια και η ταχέως αναδυόμενη κρίση του κόστους ζωής. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη δοκιμάζεται. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί. Για μία ακόμα φορά θα χρειαστεί να συνεργαστούμε. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί. Και για μία ακόμα φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαδραματίσει τον ρόλο του.

Κλείσιμο
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θερμάνουμε τις κατοικίες μας, να τροφοδοτήσουμε με καύσιμα τις βιομηχανίες μας και να χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητά μας. Ο πληθωρισμός διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Το γνωρίζουμε. Αλλά όταν νιώθουμε τη μεγαλύτερη πίεση, τότε είναι που πρέπει να αντισταθούμε και να παραμείνουμε ακλόνητοι όπως ποτέ άλλοτε. Τότε είναι που το ευρωπαϊκό ιδεώδες πρέπει να συνδυαστεί με πρακτική ηγεσία στην πράξη - με ταχύτητα, δράση και θάρρος.

Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης. Είτε πρόκειται για το κόστος ζωής, είτε για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, την άμυνα, την επισιτιστική ασφάλεια ή τη στήριξη της Ουκρανίας. Η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερα. Αυτή ήταν η σαφής έκκληση που διατυπώθηκε τον Μάιο του 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα συμπεράσματα των πολιτών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που διήρκεσε όλη τη χρονιά. Αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβάλει προτάσεις στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα παρακάτω βασικά ζητήματα που θέτουν οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων: Πρέπει να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη Ενωση Ασφάλειας και Αμυνας. Το σύστημα και οι υποδομές που διαθέτουμε για την ασφάλεια και την άμυνά μας πρέπει να αναμορφωθούν. Η βάναυση, παράνομη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία έδειξε πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος από τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις αμυντικές μας δαπάνες και να αποφύγουμε τις επικαλύψεις για μια πανευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ. Δεύτερον, πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα της ενεργειακής ανθεκτικότητας και αυτονομίας της Ευρώπης. Πρέπει να απαλλαγούμε από τις εξαρτήσεις από αναξιόπιστους προμηθευτές. Με το θέμα αυτό συνδέεται η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θερμάνουμε τις κατοικίες μας, να τροφοδοτήσουμε με καύσιμα τις βιομηχανίες μας και να χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητά μας. Ο πληθωρισμός διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Το γνωρίζουμε. Αλλά όταν νιώθουμε τη μεγαλύτερη πίεση, τότε είναι που πρέπει να αντισταθούμε και να παραμείνουμε ακλόνητοι όπως ποτέ άλλοτε

Οι αυξήσεις των τιμών που πλήττουν τις οικογένειες σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα και να επιταχύνουμε την ενεργειακή και την πράσινη μετάβαση της Ενωσής μας. Τρίτον, η πανδημία αποκάλυψε ελλείψεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών-μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ένα ευρωπαϊκό «δικαίωμα στην υγεία».

Οσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης των ιών ή τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εξειδικευμένες θεραπείες, η λύση συχνά βρίσκεται σε περισσότερη διασυνοριακή συνεργασία. Αυτή η κλιμάκωση των προσπαθειών μας θα έχει κόστος. Προκειμένου να ενισχύσουμε την απόκρισή μας στις διογκούμενες δυσκολίες θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο προϋπολογισμός μας θα πρέπει να είναι ανθεκτικότερος στις κρίσεις και πιο ευέλικτος, ώστε να ανταποκρίνεται σε γρήγορα μεταβαλλόμενες ή απροσδόκητες προτεραιότητες.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά έχουμε ήδη αποδείξει σε εμάς τους ίδιους ότι με εστιασμένη αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα τις αντιξοότητες. Η ευρωπαϊκή συνεργασία και ολοκλήρωση προήλθε από την επιθυμία των χωρών για αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεραστούν οι κακουχίες που αντιμετώπιζαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αντιμετωπίζει ανατροπές με πολλαπλές προεκτάσεις. Εχει αποδείξει τη δύναμή της. Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Μπορούμε να είμαστε περισσότερα - μαζί».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», επίθεση στον Ανδρουλάκη και άνοιγμα στο Κέντρο

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και τεστ

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα βορειοανατολικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης