Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο Τραμπ απέκρυπτε έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο για να εμποδίσει την έρευνα

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο Τραμπ απέκρυπτε έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο για να εμποδίσει την έρευνα

Ενδείξεις ότι η πλευρά του πρώην προέδρου επιδίωκε να παρεμποδίσει όπως και όσο μπορούσε την έρευνα των αρχών καταγράφει το υπουργείο Δικαιοσύνης

trump-papers
Τα έγγραφα που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ήταν κρυμμένα πιθανόν στο πλαίσιο προσπάθειας του πρώην προέδρου να παρεμποδίσει την έρευνα του FBI, εκτιμούν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στο δικαστήριο, απαντώντας στο αίτημα του Τραμπ να οριστεί ανεξάρτητος επόπτης της διαδικασίας, αναφέρονται ευθέως στην προσπάθεια του Τραμπ να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

Η έρευνα αφορά τα απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του ο Τραμπ, μετά την αποχώρηση από την προεδρία, τον Ιανουάριο του 2021. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι πρόεδροι με τη λήξη της θητείας τους οφείλουν να παραδίδουν όλα τα έγγραφα και τα email τους για τα Εθνικά Αρχεία.

Αρχικά μια ομάδα αξιωματούχων από τα Αρχεία είχε ανακτήσει έγγραφα -πολλά από τα οποία ήταν απόρρητα μαζί με μη απόρρητο υλικό- που είχε ο Τραμπ στην κατοικία του ως μη όφειλε. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν τα μόνα: στις 8 Αυγούστου σε μια πρωτοφανή ενέργεια, πράκτορες του FBI βρήκαν και κατέσχεσαν εκατοντάδες έγγραφα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μετά την ανάκτηση των εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία κινητοποιήθηκε το FBI.

Στις 3 Ιουνίου τρεις πράκτορες του FBI και ένας δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης πήγαν στο Μαρ-α-Λάγκο, με πληροφορίες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί πολλά απόρρητα έγγραφα. Αν και οι δικηγόροι του Τραμπ ήταν συνεργάσιμοι, λέγοντας «Ο,τι χρειαστείτε πείτε μας», στους πράκτορες απαγορεύτηκε να ψάξουν συγκεκριμένους χώρους.

Κλείσιμο
Βρήκαν ακόμη ενδείξεις ότι τα έγγραφα αποκρύφτηκαν και απομακρύνθηκαν και ότι έγιναν κινήσεις για να παρεμποδιστεί η έρευνα.

Δύο μήνες αργότερα το FBI επέστρεψε με ένταλμα έρευνας και αυτή τη φορά βρήκαν πάνω από 100 απόρρητα έγγραφα, πολλά από τα οποία άκρως απόρρητα.

Η πλευρά του Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν έχει πράξει τίποτα το παράνομο και ότι όσα λέγονται για παράνομη χρήση των εγγράφων είναι «fake news».



Ειδήσεις σήμερα:

Ο εξορκιστής της Θεσσαλονίκης οργάνωνε τελετές που έχριζε και εκπαίδευε «διαδόχους» του - Δείτε βίντεο

Πολεμικό Ναυτικό: Έφτασε στη Λάρισα η σορός της 19χρονης Θάλειας

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» και το όραμα της Μεγάλης Ρωσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης