Ανέβηκε στο θρόνο ο νέος βασιλιάς των Ζουλού παρά τις αντιδράσεις των ετεροθαλών αδελφών του

Ανέβηκε στο θρόνο ο νέος βασιλιάς των Ζουλού παρά τις αντιδράσεις των ετεροθαλών αδελφών του

Δύο από τα ετεροθαλή αδέλφια του νέου βασιλιά Μισουζούλου διεκδικούν τον θρόνο -  Ο βασιλιάς των Ζουλού είναι ηγέτης του ενός πέμπτου του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής!

zulu_king_xr
Χωρίς ταραχές και επεισόδια, παρά τους φόβους για το αντίθετο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου βασιλιά των Ζουλού, του 47χρονου πρίγκιπα Μισουζούλου στο παλάτι της Νονγκόμα, στην γη των Ζουλού, Κουαζούλου Νατάλ. Χιλιάδες μέλη της φυλής των Ζουλού από τη Νότιο Αφρική αλλά και από γειτονικές χώρες είχαν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή έξω από το μαρμάρινο παλάτι για να παρακολουθήσουν τις παραδοσιακές τελετές πριν την ενθρόνιση του νέου βασιλιά.

Πολεμιστές κρατώντας ασπίδες και ντυμένοι με δέρματα ζώων πανηγύριζαν για τον νέο βασιλιά ενώ νεαρές γυναίκες Ζουλού χόρευαν γυμνόστηθες παραδοσιακούς χορούς της φυλής τους. Περισσότερες από δέκα αγελάδες σφάχτηκαν για την προετοιμασία των παραδοσιακών τελετών της στέψης του Μισουζούλου.
zulu_king__2_

Ο Μισουζούλου και μέλη της βασιλικής οικογένειας - τουλάχιστον, όσοι δεν ήταν αντίθετοι στην ενθρόνισή του - παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα ενώ οι γεροντότεροι του βασιλικού οίκου των Ζουλού έδωσαν την έγκρισή τους για την στέψη του. Μετά την ολοκλήρωση των παραδοσιακών τελετών της ενθρόνισής του ο Μισουζούλου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη ομιλία ως νέος μονάρχης των 12 εκατ. Ζουλού που ζουν στη Νότιο Αφρική, στη Μοζαμβίκη και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Τον επόμενο μήνα ο νέος βασιλιάς των Ζουλού θα γίνει επίσημα δεκτός από την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και προς τιμήν του θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή.

Ο Μισουζούλου είναι γιος του βασιλιά Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι και της τρίτης σύζυγου του, βασίλισσας Μαντφόμπι. Ο Ζουελιτίνι απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω του έξι χήρες, 28 παιδιά και μια τεράστια περιουσία. Με διαθήκη άφηνε αντιβασίλισσα την μητέρα του Μισουζούλου, η οποία έφερε τον τίτλο της «Great Wife» ως αδελφή του βασιλιά της Σουαζιλάνδης. Τον Απρίλιο του 2021 η αντιβασίλισσα πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αλλά με διαθήκη όρισε διάδοχο του θρόνου τον πρωτότοκο γιο της, Μισουζούλου. Άλλωστε, πριν τον γάμο της με τον Ζουελιτίνι είχε θέσει όρο ο δικός της πρωτότοκος γιος να είναι πρώτος στην γραμμή διαδοχής μετά τον θάνατο του βασιλιά.
Κλείσιμο
zulu_king__3_

Όμως, ο βασιλικός οίκος των Ζουλού διασπάστηκε στα τρια και οι έριδες δεν άργησαν να φανούν καθώς δύο από τα ετεροθαλή αδέλφια του Μισουζούλου διεκδικούν τον θρόνο της φυλής ενώ η πρώτη σύζυγος του τέως βασιλιά Ζουελιτίνι μαζί με τις δύο κόρες της κατέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας την μισή περιουσία και ζητώντας να μην γίνει η ενθρόνιση του Μισουζούλου.

Court dismisses application to interdict AmaZulu King’s pre-coronation ceremony: Mpumelelo Zikalala


Η βασίλισσα Σιμπογκίλε τόνισε πως είναι η μόνη σύζυγος που ο Ζουελιτίνι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο ενώ οι άλλες πέντε νυμφεύθηκαν τον βασιλιά με παραδοσιακό γάμο και ως εκ τούτου έχει περισσότερα δικαιώματα στην περιουσία του και στον θρόνο. Όμως, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της ίδιας και των δύο θυγατέρων της για την μη ενθρόνιση του Μισουζούλου ενώ ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα εξέδωσε το απαραίτητο πιστοποιητικό που εγκρίνει την ενθρόνιση του νέου βασιλιά.
zulu_king__2_
zulu_king__3_
zulu_king__4_
zulu_king__5_
zulu_king__6_
zulu_king__4_

Οι έριδες για τον θρόνο των Ζουλού έχουν μακρά ιστορία

Αν και ο νέος βασιλιάς κάθισε στον θρόνο των Ζουλού οι έριδες και οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνεχίζονται. Ημερομηνία ορόσημο για το μέλλον του Μισουζούλου είναι η 24η Σεπτεμβρίου, επίσημη αργία στη Νότιο Αφρική, γνωστή και ως «Ημέρα του Σάκα» καθώς αυτή τη μέρα χιλιάδες Ζουλού συγκεντρώνονται στον τάφο του ηγέτη που ένωσε τη φυλή τους. Τα μέσα ενημέρωσης στη Νότιο Αφρική θεωρούν πως μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σχετικά με την αποδοχή του νέου βασιλιά από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Αν και ο τίτλος του βασιλιά των Ζουλού δεν παρέχει επίσημα εκτελεστική εξουσία στον εκάστοτε κάτοχό του, πρόκειται για τον ηγέτη του ενός πέμπτου του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής που ασκεί επιρροή στον λαό του και λαμβάνει γενναία κρατική επιχορήγηση το ύψος της οποίας ανέρχεται ετησίως στα 4,9 εκατ. δολάρια.
zulu_king__5_

Ο λαός των Ζουλού έχει μακρά ιστορία όπως και οι μάχες των ηγετών του βασιλείου για τον θρόνο. Ο Σάκα Ζούλου υπήρξε ο πιο χαρισματικός ηγέτης της φυλής του και ήταν εκείνος που ένωσε δεκάδες φυλές υπό την κυριαρχία του για να δημιουργήσει το βασίλειο των Ζουλού. Ο ίδιος, νόθο παιδί του πατέρα του, του αρχηγού των Ζουλού, Ζενζαγκακόνα, βρέθηκε «εξόριστος» από την ημέρα της γέννησής του, το 1787, στη φυλή της μητέρας του μέχρι που μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1816, δολοφόνησε τον ετεροθαλή αδελφό του και διάδοχο στην αρχηγία των Ζουλού για να πάρει τη θέση του. Χρόνια αργότερα είχε και εκείνος την ίδια μοίρα, αφού ο ανιψιός του οργάνωσε την δολοφονία του για να τον διαδεχθεί.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης