Εκλογές στη Βραζιλία: Ισχυρό προβάδισμα Λούλα έναντι του Μπολσονάρου 50 μέρες πριν την κάλπη

Εκλογές στη Βραζιλία: Ισχυρό προβάδισμα Λούλα έναντι του Μπολσονάρου 50 μέρες πριν την κάλπη

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος διατηρεί διαφορά 12 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του ακροδεξιού νυν αρχηγού του κράτους

lula_ekloges
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί διαφορά 12 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του ακροδεξιού νυν αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει των εκλογών της 2ης Οκτωβρίου, έδειξε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC —του πρώην IBOPE— φέρει τον 76χρονο Λούλα να συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου, έναντι 32% του 67χρονου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενόψει του πρώτου γύρου της αναμέτρησης.

Στον δεύτερο γύρο που θα χρειαστεί, με βάση το αποτέλεσμα αυτό, να διεξαχθεί την 30ή Οκτωβρίου, αφού κανένας από τους δύο δεν θα συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για την απευθείας επικράτηση, ο Λούλα θα εκλεγεί με το 51% των ψήφων έναντι 35% του Ζαΐχ Μπολσονάρου, με διαφορά 16 μονάδων, κατά την ίδια έρευνα.

Το προβάδισμα, που πάντως έχει μικρύνει, που διατηρεί ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος καταγράφεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις, ενόψει της πιο πολωμένης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία.

Το προβάδισμα συρρικνώθηκε από τις 26 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 18 τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha. Πάντως, σύμφωνα και με αυτή την έρευνα, ο Λούλα εξακολουθεί να έχει προβάδισμα 20 μονάδων σε περίπτωση που αναμετρηθεί με τον πρώην λοχαγό των αλεξιπτωτιστών στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Μπολσονάρου αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες για τους φτωχότερους Βραζιλιάνους, κάτι που εκτιμάται πως συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού του. Άσκησε επίσης πίεση στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, που αποτελούν καίριο παράγοντα στην άνοδο του πληθωρισμού.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Quaest, ο κ. Μπολσονάρου φέρεται να ισοψηφεί με τον αντίπαλό του στην πολιτεία Σαν Πάουλου, που αναδεικνύει τους περισσότερους εκλέκτορες, ενώ μίκρυνε τη διαφορά στη Μίνας Ζεράις, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση του FSB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας BTG και δημοσιοποιήθηκε επίσης χθες Δευτέρα έδειξε αντίθετα ότι ο κ. Μπολσονάρου χάνει έδαφος (–4%), με τη διαφορά να διευρύνεται στο 11%. Η διαφορά του Λούλα στον πιθανό δεύτερο γύρο επίσης αυξήθηκε στις 15 μονάδες, από 12 στην προηγούμενη τέτοια κυλιόμενη έρευνα.

Συμβολικές τοποθεσίες

Κατά τη δημοσκόπηση του IPEC, το ποσοστό των πολιτών που εγκρίνουν το έργο του απερχόμενου προέδρου αυξήθηκε στο 29%, από μόλις 19% τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η κυβέρνησή του έχει κακές ως φρικτές επιδόσεις μειώθηκε στο 43% από 55% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Μολαταύτα, το 57% των Βραζιλιάνων αποδοκιμάζει τον τρόπο που κυβερνά ο ακροδεξιός πρόεδρος, ενώ μόλις το 37% τον εγκρίνει, κατά την έρευνα αυτή, που διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από τη 12η ως τη 14η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Οι δύο μονομάχοι ξεκινούν σήμερα Τρίτη τις επίσημες προεκλογικές τους εκστρατείες σε ιδιαίτερα τοποθεσίες γι’ αυτούς. Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα επισκεφθεί εργοστάσιο της Volkswagen στο Σαν Μπερνάρντου ντο Κάμπου, κοντά στο Σαν Πάουλου, πολιτικό οχυρό του, όπου εργαζόταν προτού γίνει συνδικαλιστής ηγέτης. Ενώ ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου θα πάει στην πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), στη Ζουίζ ντε Φόρα, όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν υπέστη επίθεση με μαχαίρι από ανισόρροπο πριν από τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

«Συγγνώμη» στην Ινδιάνα που έστειλε ο Μπράντο στα Όσκαρ ζητά μετά από... μισό αιώνα η Ακαδημία

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες ώρες στο Ηράκλειο

Η Κίνα αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν με κυρώσεις σε «σκληροπυρηνικούς αυτονομιστές»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης