Μάλι: παραλαμβάνει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία - Δείτε βίντεο

Μάλι: παραλαμβάνει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία - Δείτε βίντεο

«Ενισχύουμε τις δυνατότητές μας για αναγνώριση και επίθεση με τα μαχητικά L39 και Sukhoi 25, τα οποία προστίθενται στα Super Tucano καθώς και με τα επιθετικά ελικόπτερα Mi24P, τα οποία προστίθενται στα Mi35 και στα Mi24 που έχουν παραδοθεί ήδη», δήλωσε ο  υπουργός Άμυνας του Μάλι,

mali_russia
Το Μάλι παρέλαβε χθες Τρίτη νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τον εταίρο του, τη Ρωσία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην Μπαμακό, ενώ ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε ποσό σχεδόν 420 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτοντας αξιόγραφα στην περιφερειακή αγορά.

Σε ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας του Μάλι, ο Σαντιό Καμαρά, εκ των ισχυρών ανδρών του στρατιωτικού καθεστώτος, εξήρε την «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής με παρόντες ρώσους διπλωμάτες και τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας του Σαχέλ.



Οι συνταγματάρχες, που κατέλαβαν με πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στο κράτος σε βαθιά κρίση ασφαλείας, αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στη Γαλλία, που είχε εμπλακεί στρατιωτικά στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών από το 2013, επιλέγοντας να συνεργαστούν ολοένα στενότερα με τη Ρωσία.

Η Μόσχα παρέδωσε στο στρατιωτικό καθεστώς τον Μάρτιο αρκετά επιθετικά ελικόπτερα και όπλα. Επίσης, το Μάλι υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό αυτών που η στρατιωτική χούντα παρουσιάζει ως ρώσους εκπαιδευτές.

Κλείσιμο


Οι δυτικοί εταίροι του Μπαμακό από την πλευρά τους στηλιτεύουν την καταφυγή από τη στρατιωτική χούντα στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, διαβόητη για τη δράση της. Το καθεστώς το διαψεύδει και μιλά για συνεργασία με τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα αναγνώρισε τον Μάιο ότι η Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μάλι «σε εμπορική βάση».

«Πρέπει να πω ότι η σημερινή τελετή είναι ιστορική, ως εκ της φύσης της, της ποιότητας και του όγκου που μας παραδίδετε, από τον οποίο δεν εκθέτουμε εδώ παρά μόνο ένα μέρος, καθώς ο υπόλοιπος (εξοπλισμός) φυσικά χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις τη στιγμή που διεξάγεται αυτή η τελετή», είπε ο κ. Καμαρά.

«Ενισχύουμε τις δυνατότητές μας για αναγνώριση και επίθεση με τα μαχητικά L39 και Sukhoi 25, τα οποία προστίθενται στα Super Tucano και τα άλλα αεροσκάφη που διαθέτουμε ήδη. Καθώς και με τα επιθετικά ελικόπτερα Mi24P, τα οποία προστίθενται στα Mi35 και στα Mi24 που έχουν παραδοθεί ήδη», πρόσθεσε.

Δεν δημοσιοποιήθηκε κανένα στοιχείο για τους όρους αγοράς του εξοπλισμού αυτού.



Το Μάλι παραμένει βυθισμένο σε μείζονα κρίση από το 2012. Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που αρχικά περιοριζόταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει πλέον εξαπλωθεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές του, καθώς και στις γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Το Μπαμακό εξάλλου αντιμετώπισε οικονομικές κυρώσεις για έξι μήνες από τους εταίρους του στη δυτική Αφρική, διότι η στρατιωτική χούντα δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της ως προς τη διεξαγωγή εκλογών. Οι κυρώσεις αυτές, που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία του Μάλι, ήρθησαν στις αρχές Ιουλίου, αφού παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα που ορίζει ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2024.

Χθες το Μάλι ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε 277 εκατ. φράγκα CFA (κάπου 420 εκατ. ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές διαθέτοντας αξιόγραφα στην αγορά της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΔΑΟΝΕ).




Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκε ο Πακιστανός - «Η Νικολέττα μου ζήτησε να γίνω χριστιανός και λογομαχήσαμε»

314 θάνατοι και 120 διασωληνωμένοι λόγω Covid την εβδομάδα 1-7 Αυγούστου

Πού θα κάνει έρευνες το Αμπντολχαμίντ Χαν - «Δεν θέλουμε την άδεια κανενός», είπε ο Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης