Ο Ερντογάν κατηγορεί Γερμανία και Γαλλία ότι είναι όργανα της ελληνικής προπαγάνδας

Ο Ερντογάν κατηγορεί Γερμανία και Γαλλία ότι είναι όργανα της ελληνικής προπαγάνδας

Ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος που επικρίνει τις δύο χώρες ότι κλείνουν τα μάτια στις ενέργειες της Ελλάδας και ότι κατηγορούν τη δίκη του με ανακριβή στοιχεία

scholz_erdogan_xr
Πυρά κατά της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία είχε επισκεφθεί διαδοχικά την Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στήριξη της Μπέρμποκ προς την Ελλάδα ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη Γερμανία και τη Γαλλία «όργανα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτές τις μεροληπτικές δηλώσεις».

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς και η Γερμανία και η Γαλλία γίνονται όργανα τα ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις ενώ κλείνουν τα μάτια τους στα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής» και πρόσθεσε ότι «επιδείξαμε για άλλη μια φορά αυτόν τον ρόλο ως πρωτοπόροι στη λύση της παγκόσμιας κρίσης των σιτηρών».

Η ενόχληση της Αγκυρας για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού είχε εκφραστεί αρχικά και από τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο είχαν μια μάλλον τεταμένη συνέντευξη Τύπου.

Κλείσιμο
Η Μπέρμποκ είχε τονίσει με έμφαση ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», είχε ξεκαθαρίσει και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».

Ο Τούρκος υπουργός, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν τηρεί ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά. «Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ισχυρίστηκε ακόμη ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Αναφέρθηκε δε στο παρελθόν -προφανώς αυτό της καγκελαρίου Μέρκελ- λέγοντας ότι «η Γερμανία είχε αναλάβει έναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία».



Ειδήσεις σήμερα

ΕΥΠ: Το παρασκήνιο ενός πολιτικού θρίλερ - Ολοταχώς προς Εξεταστική και πόλωση

Σκιάθος: «Καίει» τον πυραγό η σύντροφός του - Μου εξομολογήθηκε ότι του αρέσουν τα μικρά κορίτσια!

Καρίμ Μπενζεμά: Η πρώην του Μπίμπερ είναι η νυν του άσου της Ρεάλ - Οι φωτογραφίες που το αποδεικνύουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης