Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει 4 εκατ. δολάρια για το ψέμα του για σφαγή σε σχολείο

Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει 4 εκατ. δολάρια για το ψέμα του για σφαγή σε σχολείο

Ο ιδρυτής του Infowars έλεγε ότι το μακελειό στο Σάντι Χουκ ήταν hoax που έστησε η τότε κυβέρνηση για να στερήσει από τους Αμερικανούς τα όπλα τους

alex_jones
Ο ακροδεξιός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλεξ Τζόουνς θα πληρώσει πολύ ακριβά τους ψευδείς ισχυρισμούς του για τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ το 2012 στο Νιούτον του Κονέκτικατ, ένα περιστατικό που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δεν συνέβη ποτέ.

Ο Τζόουνς, ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς συνωμοσιολόγους στις ΗΠΑ, βρέθηκε ένοχος από δικαστήριο του Τέξας για συκοφαντική δυσφήμιση, έπειτα από μήνυση που άσκησαν οι γονείς ενός παιδιού από τα συνολικά 20 που σκοτώθηκαν στο Σάντι Χουκ και τώρα καλείται τώρα να πληρώσει αποζημίωση ύψους 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρότι ο Τζόουνς παραδέχτηκε στη δίκη ότι ήταν «τρελό εκ μέρους του» να ισχυριστεί ότι η σφαγή του Σάντι Χουκ ήταν φάρσα, οι καταθέσεις των Νιλ Χέσλιν και Σάρκλετ Λιούις, γονιών του δολοφονηθέντος 6χρονου Τζέσι Λιούις, συγκλόνισαν το δικαστήριο. Μεταξύ άλλων, ο Χέσλιν είπε στους ενόρκους την περασμένη Τρίτη ότι τα ψέματα που διέδωσε ο Τζόουνς στους εκατομμύρια ακροατές του έκαναν τη ζωή του «κόλαση» και οδήγησαν σε εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον του από ανθρώπους που πίστευαν ότι είπε ψέματα για τη δολοφονία του γιου του.



Από τη μεριά της, η Λιούις τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Τζόουνς γνώριζε ότι οι ισχυρισμοί του περί φάρσας ήταν ψευδείς, αλλά τις διέδιδε ούτως ή άλλως επειδή προσέλκυαν ακροατές και τον βοήθησαν να εμπορευτεί συμπληρώματα και άλλα προϊόντα που προωθούσε με τις εκπομπές του.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη μήνυσή τους, οι γονείς του Τζέσι Λιούις ζητούσαν έως και 150 εκατομμύρια δολάρια από τον Τζόουνς και την εταιρεία του, Free Speech Systems LLC, η οποία πάντως κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα.

Ο 48χρονος Άλεξ Τζόουνς είναι ιδρυτής του Infowars, ενός ακροδεξιού ιστότοπου που στο παρελθόν έχει προβάλει πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός είχε ισχυριστεί πολλές φορές ότι η σφαγή στο Σάντι Χουκ, ένα περιστατικό που είχε σοκάρει την Αμερική, ήταν ένα hoax κατασκευασμένο από την κυβέρνηση με στόχο να στερήσει από τους Αμερικανούς το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα. Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει τους γονείς των παιδιών ηθοποιούς, με αποτέλεσμα άνθρωποι συντετριμμένοι από το πένθος να αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις ή ακόμα και απειλές θανάτου από ακραίους φαν του συνωμοσιολόγου.



Σύμφωνα με το BBC, παρότι ο Τζόουνς παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι η ένοπλη επίθεση ήταν «100% αληθινή», συνέχισε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για επιθέσεις στο δικαστή και τους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης. Επίσης, ισχυριζόταν το τελευταίο διάστημα  ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι διάφορες εταιρείες του «έβγαζαν» περίπου  800.000 δολάρια τη μέρα πουλώντας συμπληρώματα διατροφής, αξεσουάρ όπλων και άλλα προϊόντα.

Ο Τζόουνς είχε πει στο δικαστήριο ότι προσπάθησε πριν από χρόνια να αποστασιοποιηθεί από τη θεωρία ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε, αφού άρχισε να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία της. Υποστήριξε ότι οι απόψεις του για το μακελειό παραποιήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016. «Με πέταξαν στα βαθιά νερά της χρήσης της πολιτικής ως όπλο», είπε.



Κατά τη διάρκεια της φορτισμένης συναισθηματικά δίκης, ο Τζόουνς προσπαθούσε να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια επίθεση κατά του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου. «Είσαι ελεύθερος να μιλάς, όμως τα ψέματά σου πρέπει να τα πληρώνεις» ήταν η απάντηση της νομικής ομάδας που εκπροσωπούσε τους γονείς του αδικοχαμένου 6χρονου, μια άποψη που όπως φαίνεται βρήκε σύμφωνο και το σώμα των ενόρκων.




Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε κεραυνός κοντά στον Λευκό Οίκο - Σε κρίσιμη κατάσταση τέσσερις άνθρωποι

Οικονόμου για την «Έξυπνη Μεταποίηση»: Χρηματοδότηση 73 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανήλικοι Ρομά στο Μενίδι στήνουν μπλόκα σε αυτοκίνητα και κλέβουν τους οδηγούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης